Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dosarul transnistrean, discutat în formatul 5+2 la Bratislava

© Sputnik / Leonid SveridovBratislava
Bratislava - Sputnik Moldova
Abonare
Președinția slovacă a OSCE va găzdui timp de două zile o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 în problema transnistreană. Reuniunea va avea loc la Bratislava, Slovacia.

CHIȘINĂU, 7 oct – Sputnik. Săptămâna aceasta, la Bratislava, Slovacia, va avea loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 în problema transnistreană. Conferința urmează să se desfășoare în capitala Slovaciei, pe parcursul zilelor de 8-10 octombrie.  

ОБСЕ  - Sputnik Moldova
Politică
Negocierile în formatul 5+2 privind reglementarea transnistreană, reluate în toamnă

Secretarul General al OSCE, Thomas Greminger, a reconfirmat, în timpul unei vizite în Republica Moldova, la sfârșitul lunii septembrie, sprijinul complet al OSCE pentru reglementarea problemei transnistrene bazată pe suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, oferind în același timp un statut special Transnistriei.

”Salut voința politică și angajamentul Chișinăului și Tiraspolului de a lucra în spiritul consolidării încrederii pentru îndeplinirea acordurilor din pachetul „Berlin-plus” și nu numai”, a afirmat Greminger.

”Sunt încrezător că în cursul viitoarei reuniuni în formatul „5+2”, organizată de Președinția slovacă la Bratislava și conferința programată în Bavaria, părțile vor consolida realizările existente și vor genera noi acorduri în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri. Misiunea OSCE în Moldova va continua să lucreze îndeaproape cu ambele părți pentru a facilita dialogul și încrederea în procesul de reglementare transnistreană”, a declarat Secretarul General al OSCE.

Greminger a calificat drept încurajator dialogului militar restabilit între Republica Moldova și Federația Rusă privind retragerea munițiilor și armamentului din depozitul de la Cobasna.

”OSCE are mandatul de a asigura transparența acestui proces și de a coordona asistența financiară și tehnică oferită în acest scop. OSCE este pregătit să aducă experți internaționali independenți pentru a verifica starea munițiilor de la Cobasna, în cazul în care este necesar”, a declarat Secretarul General al OSCE.

Din formatul 5+2 fac parte mediatorii și observatorii în negocierile în dosarul transnistrean și anume: Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, și observatorii: SUA şi UE.

Fluxul de știri
0