Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Permisul de conducere va fi anulat și pentru depășirea limitei de viteză

© Sputnik / Rodion ProcaTraseu
Traseu - Sputnik Moldova
Abonare
Premieră în Moldova: șoferii vor rămâne fără permise de conducere și în cazul în care vor fi documentați că au depășit limita de viteză admisibilă. Un asemenea document se discută la MAI.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Din 14 decembrie 2018, conducătorii auto care sunt prinși băuți la volan rămân fără permisul de conducere. Din această dată a intrat în vigoare Legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Astfel, dacă șoferii sunt documentați în stare de ebrietate alcoolică la volanul mașinii, atunci acestora este suspendat dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță și fără drept de conducere. Până pe data de 14 decembrie 2018, conducătorilor auto li se ridica permisul de conducere, dar li se elibera un permis provizoriu pe perioada procesului de judecată.

Permis de conducere  - Sputnik Moldova
Cât costă permisul de conducere în Moldova - detalii

Tot din 14 decembrie 2018, mașina șoferului documentat în stare de ebrietate este ridicată și transportată la parcarea specială. De asemenea, din 14 decembrie, s-a introdus o pedeapsă nouă și anume cea de anulare a permisului de conducere.

Șoferii cărora li se anulează permisul de conducere li se va permite să obțină unul nou abia peste 4 ani de la sentință definitivă. Aceștia mai sunt obligați să susțină repetat examenul auto: proba teoretică și practică. Asta se va întâmpla doar după ce vor merge la un curs de instruire anti-alcool. Acesta va fi de 20 de ore și va costa 4000 de lei.

Fără permis de conducere dacă au depășit viteza

În cadrul Ministerului Afacerilor Interne se discută acum și despre elaborarea unui nou proiect prin care să se introducă pedeapsa de a anula permisul de conducere și în cazul depășirii limitelor maxime de viteză.

Potrivit informațiilor oferite pentru Sputnik Moldova de către responsabilii din MAI, în prezent, experții din cadrul instituției sunt la etapa elaborării acestui document.

Astfel, dacă această inițiativă  va trece toate etapele, atunci șoferii care vor fi documentați că au depășit limitele maxime de viteză vor rămâne fără permis de conducere.

Limitele maxime de viteză pe drumurile din Moldova

Limitele maxime de viteză a vehiculelor pe drumurile publice din Republica Moldova sunt: în localităţi − 50 km/h, prin zonele rezidenţiale şi teritoriile adiacente drumului – 20 km/h, iar în zonele pietonale – 5 km/h.

Permis de conducere - Sputnik Moldova
Societate
Permise de conducere gratuite în Moldova: Cine le poate obține

În cazul în care siguranţa traficului se garantează, această limită pe anumite sectoare de drum sau benzi de circulaţie, pentru unele tipuri de vehicule, poate fi majorată până la 80 km/h, prin instalarea indicatoarelor de semnificaţie corespunzătoare.

În afara localităților limitele maxime de viteză a vehiculelor sunt: 110 km/h − pe drumurile semnalizate prin indicatorul 5.4 („Drum pentru automobile” – drum destinat numai circulaţiei automobilelor, autobuzelor şi motocicletelor); 90 km/h − pe celelalte drumuri.

În afara localităţilor, în funcţie de categoria vehiculelor, limitele maxime de viteză sunt:

a) pentru autoturisme şi autocamioane la care masa maximă autorizată nu depăşeşte 3500 kg, pe drumurile semnalizate prin indicatorul 5.4 − 110 km/h, pe celelalte drumuri − 90 km/h;

b) pentru microbuze, autobuze interurbane şi turistice, precum şi pentru motociclete, pe toate drumurile − 90 km/h;

c) pentru autobuze, altele decât cele indicate, camioane la care masa maximă autorizată depăşeşte 3500 kg, precum şi pentru autoturisme şi camioane cu masa maximă autorizată ce nu depăşeşte 3500 kg care tractează o remorcă, pe drumurile semnalizate prin indicatorul 5.4 − 90 km/h, pe celelalte drumuri − 70 km/h;

d) în cazul în care siguranţa traficului este garantată, pe anumite sectoare de drum, pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3500 kg, limita de 90 km/h poate fi majorată până la 110 km/h, prin instalarea indicatorului 3.27 de semnificaţie corespunzătoare și a panoului 6.6.1; pentru camioanele cu masa maximă autorizată mai mare de 3500 kg, precum și pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3500 kg care tractează o remorcă, limita de 70 km/h poate fi majorată până la 90 km/h, prin instalarea indicatorului 3.27 de semnificaţie corespunzătoare și a panoului 6.6.2.

Se schimbă permisele de conducere – Decizia pe care a luat-o Guvernul>>>

În cazuri de precipitaţii abundente, ceaţă sau când drumurile sunt acoperite de gheaţă, polei, zăpadă, viteza maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie mai mică cu cel puţin 20 km/h decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

Fluxul de știri
0