În conferința de presă susținută la Chișinău, împreună cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și politică de securitate, Federica Mogherini, premierul moldovean, Maia Sandu, a recunoscut un lucru pe care cu toții îl bănuiam, dar pentru care nu aveam deocamdată o confirmare, o recunoaștere oficială: noile autorități de la Chișinău eșuează categoric în efectuarea reformei Justiției.
Ce taine a divulgat premierul Maia Sandu la întâlnirea cu Federica Mogherini
Anume acest lucru l-a spus Maia Sandu, doar că într-o formă mai voalată, nu așa tranșant cum afirm eu mai sus.
"Am vorbit despre preocuparea majoră, prioritatea majoră și anume: lupta împotriva corupției și reforma Justiției. Am discutat cât de complicat este și Uniunea Europeană este alături de noi. Uniunea Europeană și alți parteneri de dezvoltare întotdeauna ne-au vorbit despre necesitatea construcției statului de drept și acum, în acest timpuri dificile, când a fost lansată o reformă autentică și când ne ciocnim de rezistența din partea celor care au abuzat de sistem în trecut, ne bucurăm că instituțiile europene sunt alături de noi: și cu consultanți, și cu sprijin politic, și cu sprijin public", a declarat Maia Sandu.
Nici nu este necesar să citești printre rânduri ca să înțelegi că guvernanții s-au împotmolit în această reformă a Justiției. Sistemul nu se dă bătut și nici nu poate fi bătut cu declarații de la tribuna Guvernului sau a Parlamentului și cu jocul de-a democrația. Cazul Adunării Generale a Judecătorilor este un lucru mai mult decât elocvent.
Nu voi intra în detalii la acest subiect, nu voi spune unde a greșit și cum a greșit Guvernul, Ministerul Justiției, Parlamentul, comisiile parlamentare în abordarea acestei chestiuni. Doar atâta voi afirma: autoritățile politice și administrative (Parlamentul, Guvernul, Ministerul Justiției) fac greșeala să creadă că pot reforma pe cale democratică, pe cale legală un sistem extrem de corupt, chiar criminal, cum este astăzi sistemul justiției. Lucrul aceasta este imposibil și dovada este faptul că autoritățile nu au progresat nici cu milimetru pe această cale.
Dacă vechiul sistem a fost unul oligarhic, dacă instituțiile statului au fost capturate, iar grupurile de interes și grupările criminale au concrescut cu aceste instituții ale statului, așa cum afirmă premierul Maia Sandu și nu doar ea, atunci aceste instituții capturate, viciate de practici și elemente corupte, infracționale și criminale nu mai pot fi reabilitate, mai ales pe căi democratice, legale. Ele trebuie, pur și simplu, desființate, lichidate, iar în locul lor trebuie instalate altele, fără judecători și procurori compromiși, fără clanuri întregi, fără rețele de judecători și procurori compromiși (situația este aceeași în cazul vameșilor, polițiștilor și altora). Și doar după instalarea unor noi instituții, cu oameni noi, necompromiși, poate fi reluat jocul de-a democrația.
Deci, ca să reușească reforma Justiției, aceasta trebuie să fie realizată total nedemocratic, în mod autoritar, să spunem așa: în numele unei necesități revoluționare. Într-o perioadă rezonabilă, în care puterea politică administrează în mod direct domeniul justiției și își asumă total responsabilitatea pentru această perioadă și în care sunt create noi instituții care ulterior intră în exercitarea atribuțiilor de serviciu respectând cu strictețe norma legală.
Doar așa reforma are șanse și Justiția moldovenească ar putea să ajungă cu adevărat justiție, nu injustiție, cum este astăzi.
Ceea ce fac astăzi autoritățile încercând să reformeze Justiția este tot una cum ai încerca să democratizezi și să aduci în legalitate un grup criminal. Efort zădarnic, goană după vânt. Și este tot una: cu sprijinul sau fără sprijinul Uniunii Europene - tot acolo ajungem. Adică tot la injustiția pe care o avem astăzi.