Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Federica Mogherini, la Chișinău: Sprijin financiar și politic

© Sputnik / Артем Житенев / Accesați arhiva multimediaВстреча министров иностранных дел России и Италии в Москве, Federica Mogherini
Встреча министров иностранных дел России и Италии в Москве, Federica Mogherini - Sputnik Moldova
Abonare
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, se află în vizită de lucru în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 3 oct – Sputnik. Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a revenit la Chișinău după cinci ani. În cadrul unei conferințe de presă comună cu premierul Maia Sandu, Mogherini spune că motivul pentru care se află în țara noastră este agenda comună între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

 „Simțim responsabilitatea să oferim sprijin Republicii Moldova, cetățenilor acestei țări, avem responsabilitatea să acordăm suportul financiar pentru implementarea reformelor incluse în agenda politică a Republicii Moldova”, a declarat înaltul reprezentant al UE.

Igor Dodon s-a întâlnit cu Federica Mogherini  - Sputnik Moldova
Societate
Igor Dodon s-a întâlnit cu Federica Mogherini: Despre ce au discutat

Totodată, Federica Mogherini a menționat că în scurt timp, mai exact în câteva săptămâni prima tranșă din asistență macrofinanciară în valoare de o sută de milioane de euro va fi deblocată.

Mai mult, oficialul spune că o condiție esențială în procesul de restabilire a relațiilor între Chișinău și Bruxelles este tragerea la răspundere a tuturor celor implicați furtul bancar.

La rândul său, prim-ministrul Maia Sandu a declarat că în cadrul vizitei sale la Bruxelles de acum câteva zile a discutat agenda de reforme și schimbările care trebui făcute pentru a îmbunătăți standardele de viață a cetățenilor Republicii Moldova.

 „Această discuție am continuat-o astăzi și la Chișinău. Am primit asigurări că UE va continua să fie de partea noastră, de partea cetățenilor, de partea dreptății. Noi sperăm să intensificăm colaborarea noastră și evident trebuie să ne îndeplinim angajamentele pentru ca să putem să sporim sprijinul UE spre binele cetățenilor RM”, a declarat Maia Sandu.

Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii celor doi oficiali a fost și reforma justiției, dar și lupta împotriva corupției.

Maia Sandu despre activitatea ministerelor după 100 de zile - Sputnik Moldova
Video
A fost sau nu reforma Guvernului un eșec - Ce spune premierul Maia Sandu

„Acordul de Asociere cu UE nu este doar un acord de colaborare, în baza căruia se acordă sprijin. Este un document de politici interne, un document de reforme pentru Republica Moldova. De Acordul de Asociere avem nevoie noi, în primul rând, pentru că toate măsurile care sunt incluse vor conduce la îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor. Contăm mult în continuare pe sprijinul UE, pe continuarea politicii de vecinătate și pe viziuni mai ambițioase, pentru țări ca Republica Moldova, care își doresc într-o zi să devină membri ai UE”, a mai spus premierul.

Maia Sandu mai spune că țara noastră poate conta pe susținerea Uniunii Europene doar dacă vor fi respectate cu strictețe angajamentele.

De cealaltă parte, Federica Mogherini a precizat că Uniunea Europeană va monitoriza cu atenție procesul de reformă de la Chișinău. Totodată, aceasta a menționat că acordarea sprijinului financiar va depinde de mersul reformelor.

Fluxul de știri
0