Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Începe procedura de numire a unui nou Procuror General al țării - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Генеральной прокуратуры Молдавии
Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Justiției a dat start concursului pentru selectarea unui nou Procuror General al țării. Dosarele de participare la concurs pot fi depuse până pe data de 20 octombrie.

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Ministerul Justiției al Republicii Moldova a inițiat preselecția candidaților la funcția de Procuror General al Republicii Moldova. 

Moldova va avea un nou Procuror General>>>

Concursul se va desfășura conform noilor prevederi ale Legii cu privire la Procuratură care au intrat în vigoare pe data de 21 septembrie 2019.

Pentru funcția de Procuror General poate candida persoana care întrunește următoarele condiții:

  1. deține cetățenia Republicii Moldova;
  2. cunoaște limba română;
  3. are o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător ori 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală;
  4. în privința ei nu este instituită o măsură de ocrotire judiciară;
  5. are diplomă de studii superioare de licență și diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau un alt act de studii în domeniul dreptului echivalent acestora, recunoscut de structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și calificărilor;
  6. se bucură de o reputație ireproșabilă;
  7. anterior, nu i-a fost constatată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni;
  8. este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției de procuror;
  9. are calități manageriale;
  10.  în ultimii 3 ani până la anunţarea concursului nu a fost membru şi/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic  sau al unei organizaţii social-politice;
  11. în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Candidații pot depune personal la sediul Ministerului Justiției, prin poștă sau prin e-mail dosarul de concurs, care va conține:

  1. cererea de participare la concurs;
  2. scrisoarea de motivare;
  3. conceptul de management și dezvoltare instituțională care se depune atât pe suport hârtie, cât și în format electronic. Conceptul se va încadra într-o limită de nu va depăși  20 de pagini, iar anexele nu vor depăși 10 pagini;
  4. curriculum vitae;
  5. copia de pe diploma de studii;
  6. copia de pe carnetul de muncă, în cazul candidaților care au carnet de muncă;
  7. cazierul judiciar.

Copiile documentelor prezentate de către candidați vor fi prezentate împreună cu documentele originale pentru a se verifica veridicitatea lor sau vor fi autentificate notarial. În situaţia în care dosarul de concurs se depune prin e-mail, copiile documentelor se depun la data interviului.

Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 20 octombrie, ora 23:59.

Noul procuror va fi numit în baza unor reguli noi

Potrivit modificărilor votate, concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape:

1) preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției;

2) selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Legea stabilește ca numirea procurorului general de către Președintele țării să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.

Dumitru Robu - Sputnik Moldova
Societate
Dumitru Robu a făcut primele declarații în calitate de procuror general interimar

Componența Comisiei de concurs constă din următorii membri: ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de Președintele Parlamentului Republicii Moldova. În activitatea sa, Comisia este asistată de un psiholog.

Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate.

Consiliul Superior al Procurorilor urmează să desfășoare interviul candidaților propuși de ministrul Justiției. Proba interviului se va înregistra video și se va plasa pe Internet imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

Concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general va cuprinde:

1) depunerea la Ministerul Justiției a dosarelor de participare, care trebuie să conțină scrisoarea de motivare și conceptul de management și dezvoltare instituțională;

2) candidații care au depus dosarele și întrunesc condițiile stabilite de lege sunt selectați și incluși de Comisia de concurs în lista candidaților pentru funcția de procuror general, în urma probei interviului.

Lista candidaților selectați precum și dosarele de participare la concurs se prezintă ulterior Consiliului Superior al Procurorilor pentru selectarea unui candidat, pe care îl va propune spre numire Președintelui Republicii Moldova.

Eduard Harunjen - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bomba zilei: Eduard Harunjen și-a dat demisia din funcția de procuror general

Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu trebuie să fie mai mic de doi, dând, astfel, posibilitatea organului colegial alegerea unei singure candidaturi și propunerea acesteia spre numire Președintelui țării.

De asemenea, a fost modificată și partea ce ține de instituția respingerii candidaturii pentru funcția de procuror general de către Președintele țării.

Astfel, s-a stabilit că în situațiile de respingere a candidaturii de către Președintele Republicii Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor restituie Comisiei de concurs lista candidaților prezentată anterior. În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul candidaților care au depus dosarele pentru concurs, iar în funcție de abaterile constatate, Comisia poate decide reluarea preselecției candidaților.

Totodată, pentru sporirea credibilității Consiliului Superior al Procurorilor a fost majorat numărul de membri din rândul societății civile cu un membru, selectat de către Guvern. Președintele Uniunii Avocaților și Avocatul Poporului vor avea calitatea de membru de drept în Consiliul Superior al Procurorilor, astfel, Consiliul Superior al Procurorilor va fi constituit din 15 membri.

O altă modificare votată la lege constă în completarea art. 57 alin. (3) cu prevederea conform căreia, încetarea mandatului procurorului general în condițiile alin. (1) art. 57 are loc prin decretul Președintelui Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Condiția de verificare și testare cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului) a candidaților la funcția de procuror general, procuror-șef și procuror a fost exclusă.

Mandatul Procurorului General este de 7 ani.

Fluxul de știri
0