Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bomba zilei: Eduard Harunjen și-a dat demisia din funcția de procuror general

Abonare
Eduard Harunjen a demisionat astăzi din funcția de procuror general. Mandatul acestuia trebuia să expire în anul 2023.

CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik. Procurorul general, Eduard Harunjen, și-a depus astăzi, 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Igor Dodon a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție în baza cererii depuse.

Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova

”Considerând imperioasă asigurarea funcționării sistemului Procuraturii în interesul cetățenilor Republicii Moldova, este imperativ ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp și în strictă conformitate cu legislația”, a declarat Dodon.

Potrivit șefului statului, noul procuror general trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, cu experiență în organele Procuraturii, să fie integru și capabil să restabilească buna imagine a instituției, asigurând, prin supremația legii, investigarea multiplelor ilegalități, inclusiv a celor comise în trecut.

”Doar un asemenea candidat, înaintat de Consiliul Superior al Procuraturii, va fi acceptat de Președintele Republicii Moldova în funcția de Procuror General”, a declarat Dodon.

Viorel Morari solicită să fie audiat de CSP pentru a oferi informații despre Harunjen>>>

Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

În perioada martie-decembrie 2016, Harunjen a deținut funcția de procuror general interimar. Între 2015-2016, a fost prim-adjunct al procurorului general. În anii 2013-2015 a deținut funcția de procuror anticorupţie. Între 2011-2013 a fost procuror pentru misiuni speciale în Procuratura Generală, între 2005-2011 – şef al Secţiei control al urmăririi penale, iar în anii 2003-2005 – şef adjunct al Secţiei control şi conducere a urmăririi penale în organele teritoriale ale MAI.

Эдуард Харунжен - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce schimbare se va produce în anul 2023 în cariera lui Eduard Harunjen

În anii 2002-2003, Eduard Harunjen a deținut funcția de adjunct al procurorului mun. Chişinău pe urmărirea penală. În anii 1998-2002, şef-adjunct al Secţiei supraveghere a anchetei şi cercetării penale în organele MAI, iar între 1996-1998 -procuror în Secţia supraveghere a anchetei şi cercetării penale în organele MAI.

În anii 1994-1996, Eduard Harunjen a deținut funcția de procuror de secţie în Procuratura mun. Chişinău. Între 1993-1994, a ocupat postul de anchetator-interimar al SA a CPR Ialoveni.

Primul său loc de muncă după absolvirea Facultății de Drept de la USM a fost de anchetator-interimar al SA a CPS Centru municipiul Chişinău.

Eduard Harunjen are 47 de ani. Deține gradul de Consilier juridic de rangul I și a fost decorat cu insigna de piept „Eminent al Procuraturii” şi medalia „Pentru serviciu impecabil”, clasa I.

Fluxul de știri
0