Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dumitru Robu a făcut primele declarații în calitate de procuror general interimar

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Noul procuror general interimar, Dumitru Robu, a făcut astăzi primele declarații în noua funcție.

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Noul procuror general interimar, Dumitru Robu, a susținut astăzi un prim discurs, care a fost extrem de succint, în fața colegilor de la Procuratură. Robu a fost prezentat colectivului de procurori de președintele țării, Igor Dodon. 

Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Președintele țării a semnat decretul de numire a procurorului general interimar

Dumitru Robu a declarat că preia această funcție pentru un timp limitat și într-o perioadă dificilă.

”Sunt convins că cu ajutorul tuturor colegilor cu care am aceleași viziuni, într-un timp restrâns, să demonstrăm că Procuratura își are locul într-un stat de drept”, a menționat procurorul general interimar.

Robu a menționat că acum societatea ”așteaptă foarte mult” de la procurori.  

”Personal am să-mi depun efortul, cu ajutorul dumneavoastră, să recâștigăm încrederea societății în Procuratură”, a declarat procurorul.

Robu a evitat să se refere la primele dosare de care se va ocupa și dacă va merge astăzi în Parlament să solicite retragerea imunității parlamentare a unor deputați.  

”Este prematur să spun acum care sunt primii pași. Un pic de răbdare”, a menționat Robu.  

Cine este Dumitru Robu

Procurorul Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice prin instrumentarea dosarului liberalului Dorin Chirtoacă. La începutul anului 2018, Robu a decis să plece din Procuratura Anticorupție. Atunci, Dumitru Robu a fost avansat în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul principal, în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Dumitru Robu a obținut punctajul maxim – 87,66 – în cadrul concursului organizat de CSP. Robu a concurat cu un alt coleg de-al său din cadrul Procuraturii Anticorupție, procurorul Vladislav Bobrov. Acesta a obținut 79,6 puncte.

Dumitru Robu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Decizie definitivă a CSP în privința noului procuror general interimar

Dumitru Robu și-a început cariera de procuror în Secţia combatere trafic de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale. Ulterior, prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova, din 8 iulie 2016, a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Distincțiile procurorului Dumitru Robu

Cu prilejul aniversării a XXVI-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General încurajarea lui Robu Dumitru cu medalia ”Pentru serviciu impecabil” Clasa III.

Pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, cu prilejul aniversării a XXIV-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, Consiliului Superior al Procurorilor a propus Procurorului General încurajarea Lui Robu Dumitru, procuror Secţie în cadrul Procuraturii Generale, cu Insigna de piept ”Eminent al Procuraturii”.

Prin hotărârea din 20 august 2014, examinând chestiunea cu privire la încurajarea unor procurori pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, cu prilejul aniversării a XXIII-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General încurajarea domnului Robu Dumitru, procuror secţie în cadrul Procuraturii Generale, cu Diploma de Onoare a Procuraturii de categoria I.

Averea și venitul procurorului Dumitru Robu

Venit obținut anul trecut de procurorul Dumitru Robu la locul de muncă de bază, Procuratura Generală, a fost de 269 806 de lei. Venitul obținut de către soție la locul de muncă de bază, ÎS ”Moldasta”, este de 64 192 de lei.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Schimbare de macaz: Procurorul general interimar va fi propus de Parlament

Anul trecut, procurorul Robu a obținut din donații un venit de 8 000 de euro. În declarația sa de avere, Dumitru Robu mai indică un venit de la un eveniment de familie de 14 mii de euro; 184 478 de lei de la CNAS și 2840 de lei românești de la DAS Iași.

Dumitru Robu locuiește cu familia sa într-un apartament cu suprafața de 84,9 metri pătrați, în valoare de 479 647 de lei, care a fost cumpărat în anul 2017. Procurorul mai are un garaj cu suprafața de 16,7 m.p., în valoare de 50 663 de lei.

Exclusiv Sputnik: Lista candidaților pentru funcția de procuror general interimar>>>

Procurorul a mai declarat două automobile: un autoturism de model Lexus CT200H (anul fabricației. 2011) în valoare de 8 700 de euro, în proprietate din anul 2018, și un autoturism de model Nissan Juke (anul fabricației 2011), în posesie din anul 2013.

Fluxul de știri
0