Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea Constituțională le-a spus NU democraților

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Magistrații Curții Constituționale au respins sesizarea reprezentanților PD prin care au solicitat suspendarea acțiunii Legii cu privire la Procuratură în partea referitoare la desfășurarea concursului pentru selectarea Procurorului General.

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. Curtea Constituțională a respins solicitarea depusă de un grup de deputați democrați cu privire la suspendarea acțiunii unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură.

Deputații democrați  au solicitat Curții suspendarea acțiunii Legii cu privire la Procuratură în partea referitoare la desfășurarea concursului pentru selectarea Procurorului General și anume, sistarea concursului anunțat de Consiliul Superior al Procuraturii și inițierea unui concurs nou. Potrivit democraților, măsura se impune ”în vederea neadmiterii unor grave consecințe pentru statul de drept, unor consecințe negative iminente de abuz și influență în activitatea Procuraturii”.

Noul sediu al Procuraturii Generale - Sputnik Moldova
Politică
Cine va fi primul procuror care va fi ales conform noilor modificări

Curtea a menționat că solicitarea de suspendare a acțiunii prevederilor contestate nu este motivată. Magistrații au reținut că argumentele autorilor sesizării privind suspendarea acțiunii legii în partea referitoare la desfășurarea concursului pentru selectarea Procurorului General, nu se încadrează în temeiurile prevăzute de articolul 71 din Codul jurisdicției constituționale și de articolul 251 din Legea cu privire la Curtea Constituțională.

Curtea a constatat că poate efectua analiza aspectelor invocate drept temei al suspendării doar la etapa examinării fondului cauzei, motiv pentru care consideră că trebuie să respingă solicitarea autorilor sesizării de suspendare a prevederilor contestate, pentru a nu prejudeca fondul cauzei.

Decizia Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Democrați susțin în sesizarea lor că prin modificările efectuate recent la Legea cu privire la Procuratură au fost ignorate total prevederile constituționale prevăzute la articolele 124-125.

”Prin modificările contestate a fost sfidat principiul de independență și autoadministrare a Procuraturii”, susțin democrații în sesizarea depusă la Curte. 

Moldova va avea un nou Procuror General>>>

Modificările și completările la Legea Procuraturii, votate de Parlament la 16 septembrie, au intrat în vigoare pe 21 septembrie.

Procurorul General al țării va fi numit în continuare în funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de șapte ani. Candidatul la funcția de procuror general, potrivit modificărilor adoptate, trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.

Potrivit modificărilor votate, concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape:

1) preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției;

2) selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Dumitru Robu - Sputnik Moldova
Societate
Dumitru Robu a făcut primele declarații în calitate de procuror general interimar

Astfel, legea stabilește ca numirea procurorului general de către Președintele țării să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.

Din componența Comisiei de concurs fac parte: ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de Președintele Parlamentului Republicii Moldova. În activitatea sa, Comisia este asistată de un psiholog.

Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate.

Consiliul Superior al Procurorilor urmează să desfășoare interviul candidaților propuși de ministrul Justiției. Proba interviului se va înregistra video și se va plasa pe Internet imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

Concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general va cuprinde:

1) depunerea la Ministerul Justiției a dosarelor de participare, care trebuie să conțină scrisoarea de motivare și conceptul de management și dezvoltare instituțională;

2) candidații care au depus dosarele și întrunesc condițiile stabilite de lege sunt selectați și incluși de Comisia de concurs în lista candidaților pentru funcția de procuror general, în urma probei interviului.

Lista candidaților selectați precum și dosarele de participare la concurs se prezintă ulterior Consiliului Superior al Procurorilor pentru selectarea unui candidat, pe care îl va propune spre numire Președintelui Republicii Moldova.

Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu trebuie să fie mai mic de doi, dând astfel posibilitate organului colegial alegerea unei singure candidaturi și propunerea acesteia spre numire Președintelui țării.

De asemenea, a fost modificată și partea ce ține de instituția respingerii candidaturii pentru funcția de procuror general de către Președintele țării.

Astfel, s-a stabilit că, în situațiile de respingere a candidaturii de către Președintele Republicii Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor restituie Comisiei de concurs lista candidaților prezentată anterior. În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul candidaților care au depus dosarele pentru concurs, iar în funcție de abaterile constatate, Comisia poate decide reluarea preselecției candidaților.

Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Discuții aprinse la CSP despre concursul pentru selectarea Procurorului General

Totodată pentru sporirea credibilității Consiliului Superior al Procurorilor a fost majorat numărul de membri din rândul societății civile cu un membru, selectat de către Guvern. Președintele Uniunii Avocaților și Avocatul Poporului vor avea calitatea de membru de drept în Consiliul Superior al Procurorilor, astfel, Consiliul Superior al Procurorilor va fi constituit din 15 membri.

O altă modificare votată la lege constă în completarea art. 57 alin. (3) cu prevederea conform căreia, încetarea mandatului procurorului general în condițiile alin. (1) art. 57 are loc prin decretul Președintelui Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Condiția de verificare și testare cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului) a candidaților la funcția de procuror general, procuror-șef și procuror a fost exclusă, întrucât, potrivit autorului, această procedură nu reprezintă o metodă științifică acceptată la nivel european sau internațional.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a declarat că, până la sfârșitul acestei săptămâni, va fi lansat concursul cu privire la ocuparea funcției de procuror general conform noilor modificări votate la lege.

Fluxul de știri
0