Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Discuții aprinse la CSP despre concursul pentru selectarea Procurorului General

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Генеральной прокуратуры Молдавии
Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul ședinței CSP au fost discuții aprinse cu referire la lansarea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a lansat  astăzi, 9 august, concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General. Candidații vor putea depune dosarele de participare la concurs la Aparatul CSP până pe data de 10 septembrie 2019, inclusiv.

În cadrul ședinței CSP au fost discuții aprinse cu referire la lansarea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General. Ministra Justiției, Olesea Stamate, a cerut amânarea inițierii acestui concurs pe motiv că acum la Ministerul Justiției se află un proiect de lege de modificare a Legii Procuraturii prin care se propun și unele schimbări la procedura de selectare a candidatului pentru funcția de Procuror General.

Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova

Propunerea ministrului Justiției a fost susținută și de membrul CSP, Dumitru Pulbere. Fostul președinte al Curții Constituționale a declarat că acest concurs ar putea fi anulat, dacă proiectul de lege va fi votat de Parlament și promulgat de șeful statului. Dumitru Pulbere a amintit că acum este numit un Procuror General interimar și a propus ca acest concurs să fie lansat în toamnă.  

Președintele CSP, Angela Motuzoc, a declarat că proiectul de lege la care a făcut referire ministrul Justiției nu a fost trimis n CSP pentru consultări.

După câteva minute de deliberări care s-au desfășurat cu ușile închise, CSP a decis să anunțe concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General.

Funcția de Procuror General a rămas vacantă după ce Eduard Harunjen și-a depus, pe 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

În prezent interimatul funcției de Procuror General îl ocupă procurorul Dumitru Robu. Acesta a fost numit în funcție prin decretul președintelui țării din 31 iulie 2019.

Cine poate candida la funcția de Procuror General

Pentru funcția de Procuror General poate candida persoana care întrunește următoarele condiții:

  • are o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror;
  • are calități manageriale;
  • în ultimii 3 ani până la anunţarea concursului nu a fost membru şi/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice;
  • în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Candidatul la funcția de Procuror General este selectat pe bază de concurs public, organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor, care cuprinde următoarele etape:

  • preselecția candidaților în baza dosarelor depuse;
  • interviul susținut în fața Consiliului Superior al Procurorilor.

Potrivit Legii Procuraturii, candidații sunt evaluați de către fiecare membru al Consiliului Superior al Procurorilor în baza criteriilor aprobate de Consiliu. Punctajul final reprezintă media punctajului oferit de către toți membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj este propus, de către Consiliul Superior al Procurorilor, Președintelui Republicii pentru a fi numit în funcția de Procuror General.

Președintele Republicii poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de Procuror General în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către candidat a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selecție a acestuia. Refuzul de numire trebuie să fie motivat și se face în termen de 15 zile lucrătoare de la data recepționării propunerii.

Dumitru Robu - Sputnik Moldova
Societate
Dumitru Robu a făcut primele declarații în calitate de procuror general interimar

La propunerea repetată a aceluiași candidat, făcută cu votul a 2/3 din numărul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, Președintele Republicii emite, în termen de 5 zile lucrătoare, decretul privind numirea candidatului în funcția de Procuror General.

Procurorul General este numit în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcție. După încetarea exercitării mandatului, Procurorul General își poate continua activitatea în orice funcție de procuror vacantă, aleasă de el, fiind numit fără concurs.

Fluxul de știri
0