Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pericolul major la care te expui dacă ești pe rețelele de socializare

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaPictograma Messenger WhatsApp pe ecranul smartphone-ului și pagina web pe ecranul computerului
Pictograma Messenger WhatsApp pe ecranul smartphone-ului și pagina web pe ecranul computerului - Sputnik Moldova
Abonare
Nu face să fii prea sincer pe rețelele de socializare, asta ar putea să-ți joace festa și să ai probleme cu profilul pe care îl deții.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Astăzi fără Internet ești ca fără mâini. Cam astfel poate fi caracterizat omul modern. Și, într-adevăr, la ora actuală întreaga noastră activitate este legată de rețeaua globală, prin care procuri bilete de avion, chemi taxiul, comunici cu persoanele dragi aflate peste hotare ș.a.m.d.

Internet - Sputnik Moldova
Registrul de adrese, o premieră pentru Moldova: Cum să aflați o adresă care vă interesează

Probabil că pe glob nu a mai rămas nimeni care să nu fi auzit de rețelele de socializate. Milioane de oameni dispun de conturi personale pe una sau mai multe platforme de internet. Dorind să fie în pas cu tendințele moderne, utilizatorii afișează pe paginile lor sociale fotografii, povestesc despre viitorul concediu sau despre cel care deja a trecut, descriind fiecare eveniment din viața lor.

Expertul internațional în domeniul securității informaționale Andrei Rusnac a explicat într-o discuție cu reporterul Sputnik care este pericolul creșterii activității unui utilizator pe rețelele de socializare și dacă acesta, din diferite motive, riscă să fie urmărit de către cineva.

Edward Snowden - Sputnik Moldova
Avertismentul lui Snowden pentru politicieni: Nu utilizați aceste aplicații

„Utilizatorul care și-a creat o pagină pe messenger înțelege, în principiu, destul de bine că acesta este un cod secret. Utilizatorul acceptă conștient condițiile de confidențialitate incluse în acordul preliminar. Însă chiar mâine ați putea instala pe smartphone-ul dumneavoastră un anumit program sau un joc. Iar aceste aplicații vor avea un acces direct la sistemul telefonului și, respectiv, la același messeger”, a menționat specialistul.

Potrivit acestuia, aplicațiile vor avea acces direct la fotografii și la alte date personale care se conțin într-un asemenea messenger.

Telefon, rețele de socializare - Sputnik Moldova
Societate
Escrocherie pe rețelele de socializare: Mai mulți moldoveni, înșelați de mii de lei

Toate înregistrările efectuate de utilizatorul rețelei de socializare, salvate în anumite mape, pot fi citite, fiind posibilă chiar și colectarea chat-turile pe care, în opinia utilizatorului, nimeni nu le citește. Rusnac a precizat că, anume prin această metodă simplă și elementară, toți cei interesați colectează informația despre o persoană concretă.

La rândul său, expertul în domeniul IT Constantin Sclifos, în studioul radio Sputnik Moldova, a avertizat ascultătorii că, practic, este imposibil să lichidezi din rețelele de socializare toată informația cu un caracter personal.

„Eliminarea contului din motorul de căutare este foarte dificilă. De exemplu, este practic imposibil să-ți lichidezi pagina de pe Facebook. Comunitatea europeană continuă să se ocupe până la ora actuală de această problemă, ceea ce vorbește despre marea importanță a acesteia”, a spus interlocutorul.

Bloc de locuințe din Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Casele care sunt sparte cel mai des în Moldova: Hoții urmăresc rețelele de socializare

Expertul a subliniat că, publicând date personale pe Internet, trebuie să ții minte că de această informație pot să profite escrocii care uneltesc pe rețeaua globală. Ulterior, aceștia pot folosi datele obținute pentru șantajarea utilizatorilor respectivi.

Se întâmplă că la numărul personal de telefon sosesc mesaje cu un conținut straniu. În asemenea situații mulți se întreabă: „Cum de a ajuns numărul meu în mâinile escrocilor?” Constantin Sclifos a răspuns și la această întrebare.

„De regulă, numerele de telefon sunt dezvăluite de către mai multe baze de date. De exemplu, companiile care efectuează sondaje - de unde au numerele de telefon? Prima variantă: obținerea informației prin intermediul insider-ilor. A doua variantă: ar putea fi vorba de o vânzare deschisă de date. A treia variantă: spargerea companiilor care dețin bazele de date cu numerele telefoanelor mobile”, a specificat expertul.

ein Paar im Schlafzimmer - Sputnik Moldova
Societate
A șantajat-o că va publica pe internet imagini cu caracter intim ale tinerei femei – Video

De menționat că, dacă numărul dumneavoastră a putut nimeri la o companie care realizează sondaje, cu același succes ar putea ajunge și în mâinile escrocilor.

Desigur, pentru a vă proteja sută la sută de furtul de date cu un caracter personal, ar trebui probabil să renunțați definitiv la utilizarea rețelelor de socializare. Însă, deoarece acestea au devenit deja demult o parte inseparabilă a vieții omului modern, este necesar, pur și simplu, de analizat care informații cu caracter personal pot fi puse pe Internet și care, în general, nu trebuie afișate.

Fluxul de știri
0