Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rezultate proaste pentru PPDA: Un singur lucru îl mai poate salva pe Andrei Năstase

© Sputnik / Miroslav RotariAndrei Năstase
Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Abonare
Rezultatele anunțate de cel mai recent sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor sunt mai mut decât confortabile pentru două formațiuni politice. Dar nu și pentru celelalte partide.

În primul rând, este vorba de Partidul Socialiștilor. În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSRM ar acumula 31,4 la sută din sufragii, plasându-se pe prima poziție între toate partidele politice. Socialiștii au o situație avantajoasă și din motivul că au doi lideri care dețin două dinte cele mai importante funcții în stat, fapt care le asigură o mare vizibilitate și notorietate. Fondatorul și liderul informal al PSRM, Igor Dodon, este președintele Republicii Moldova. în același timp, președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, deține funcția de președinte al Parlamentului.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Societate
Sondaj: Ion Ceban și Andrei Năstase vor trece în turul doi

Un specific al acestei formațiuni este că PSRM face parte din majoritatea parlamentară, dar nu și din Guvern, respectiv responsabilitatea pentru guvernare le revine socialiștilor doar parțial, ea cade mult mai mult pe umerii PAS și PPDA, care au miniștri în Executiv.

În felul acesta, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, PSRM are șanse să înregistreze cel mai bun rezultat electoral. Iar dacă acestea nu vor avea loc în curând, atunci socialiștii au șanse să-și mențină poziția de lider între partidele din Moldova, mai ales că nu există astăzi, nici măcar la nivel de proiect, o altă formațiune politică situată pe segmentul de stânga al eșichierului politic care ar putea să-i ia locul Partidului Socialiștilor.

O altă formațiune politică care este bine plasată, inclusiv în sondajul realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, este PAS-ul Maiei Sandu.

Dacă acum ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate ar acumula 16,5 la sută din sufragii, plasându-se pe locul doi după PSRM. Un rezultat bun, chiar dacă nu la fel de bun ca cel al socialiștilor. Totuși, PAS nu are motive să-și facă mare griji pentru viitorul său politic. Liderul formațiunii, Maia Sandu, care este și locomotiva electorală a PAS-ului, deține funcția de prim-ministru, fapt care îi asigură o mare vizibilitate, cel puțin, nu mai mică decât cea de șef de stat sau de președinte al Parlamentului.

Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Gestul de astăzi prin care Andrei Năstase se depărtează doctrinar de Maia Sandu – Video

Este adevărat că, în cazul în care lucrurile vor merge prost în țară, responsabilitatea pentru asta îi va reveni Maiei Sandu, dar și laurii pentru eventualele reușite ale Cabinetului de Miniștri.  

Mult mai proastă este situația Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a lui Andrei Năstase. Dacă ar avea loc acum alegeri, PPDA ar acumula doar 7,3 la sută din sufragii. Impresia mea este că Platforma se află pe un trend descendent și dacă situația nu se schimbă, atunci peste un an–doi acest partid politic ar putea să nu mai treacă pragul electoral. Și lucrul acesta se întâmplă din cauza că PPDA se află în umbra PAS, iar Andrei Năstase – a Maiei Sandu.

Cele două funcții pe care le are în Guvern liderul Platformei – de vicepremier și de ministru de Interne – nu-i asigură mare vizibilitate, chiar dacă Andrei Năstase este sau dorește să fie foarte activ. Respectiv el nu este privit de electorat drept un actor politic activ, care poate decide și influența lucrurile. Andrei Năstase este perceput, mai curând, ca o umbră politică a Maiei Sandu.

Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Politică
Andrei Năstase: Am conștiința împăcată că mi-am făcut datoria

Și fruntașii Platformei, și însuși Andrei Năstase sunt conștienți de acest fapt. Iată de ce postul de primar general al municipiului Chișinău este privit de ei ca o salvare.

Și cu adevărat, Andrei Năstase are șanse reale să obțină fotoliul de primar general al Capitalei, mai ales că el a reușit această performanță în iunie 2015, doar că atunci justiția moldovenească l-a lipsit în mod abuziv de mandatul pe care i l-a dat poporul.

Sondaj realizat recent de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova arată că Andrei Năstase și candidatul socialiștilor, Ion Ceban, vor ajunge în turul doi, exact cum s-a întâmplat și în 2015.

Dacă lucrurile se vor repeta, atunci șansele de câștig ale lui Năstase mi se par mai mari decât ale lui Ceban. Și asta pentru că în municipiul Chișinău, datorită periferiilor, electoratul de dreapta și proeuropean este majoritar.

Fotoliul de primar al municipiului Chișinău este salvarea lui Andrei Năstase și a PPDA. Iată de ce ei nu-și pot permite să piardă. O eventuală înfrângere ar putea avea urmări nefaste pentru acest proiect politic.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0