Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Merele și strugurii moldovenești: Producătorii dau faliment, dacă nu le vând în Rusia

© Sputnik / Miroslav RotariУличные торговцы
Уличные торговцы  - Sputnik Moldova
Abonare
Piața rusă asimilează 90-95% din merele moldovenești. Totodată, 50% dintre strugurii moldovenești ajung pe piețele din Rusia și Belarus. În ce condiții este posibilă majorarea exporturilor pe piața rusă, care acum constituie doar 10% din total?

CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik, Eleonora Lisnic. Creșterea exportului de produse agricole moldovenești în Federația Rusă va fi posibilă doar dacă întreprinzătorii ruși vor investi în industria agricolă a Republicii Moldova, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță, intervievat de Sputnik Moldova.

Analistul economic și-a argumentat astfel opinia: exporturile de vinuri moldovenești pe piața Federației Ruse au crescut doar atunci când întreprinzătorii ruși au investit în industria vinicolă moldovenească.

Este un lucru firesc, pentru că un investitor, un partener rus de afaceri găsește mai ușor căi de acces pe piața rusă.

Întreprinzătorii ruși, dispuși să investească în agricultura Republicii Moldova

Intensificarea schimburilor comerciale moldo-ruse și prin inițierea de noi parteneriate în afaceri a fost discutată la cel de-al doilea Forum Economic Moldo-Rus care și-a ținut lucrările în perioada 19-21 septembrie, la Palatul Republicii din Chișinău.

Виноград - Sputnik Moldova
Producătorilor de struguri le vine să pună mâna pe topor: Probleme grave în viticultură

Unul dintre participanții la reuniune, președintele Organizației obștești pentru întreprinderile mici și mijlocii din Rusia „Opora Rossii”, Aleksandr Kalinin, a evidențiat exact acest aspect.

El a declarat că oamenii de afaceri din Rusia manifestă un interes sporit pentru stabilirea relațiilor de colaborare cu întreprinzătorii moldoveni, în special în domeniul agriculturii, și sunt interesați de crearea întreprinderilor mixte în domeniu.

Organizația condusă de Aleksandr Kalinin întrunește circa 400.000 de membri asociați și are reprezentanți în toate regiunile Federației Ruse.

Cât exportăm acum în Federația Rusă

Exporturile moldovenești către Rusia constituie acum doar aproximativ 10% din total, fiind mult mai reduse decât acum câțiva ani, potrivit analistului Veaceslav Ioniță.

Супермаркет - Sputnik Moldova
Jale mare ce se întâmplă cu merele în Moldova: Indignarea producătorilor, la cote maxime

În ultimul an, exporturile Republicii Moldova în Federația Rusă nu s-au redus, dar stagnează, bat pasul pe loc, potrivit expertului.

„Se înregistrează această scădere în special din cauza capacităților noastre reduse de a penetra noi piețe de desfacere și capacităților foarte slabe de a menține piețele tradiționale. Noi nu reușim să vindem mai mult în Federația Rusă și nu reușim deloc să câștigăm alte piețe”, a constatat Veaceslav Ioniță.

În plus, s-a modificat și structura exporturilor către Federația Rusăă. Au scăzut volumele mărfurilor tradiționale exportate către piața rusă, dar a crescut cota reexporturilor și au apărut noi categorii de mărfuri pe care le exportă Republica Moldova în Rusia, cum ar fi produsele farmaceutice.

„Multe sunt produse reexportate, ceea ce este foarte bine. Tineti minte, noi spuneam că trebuie să fim un pod între Est și Vest. Nivelul exporturilor către Federația Rusă îl menținem în ultimul an, dar creștem exportul produselor ce nu sunt tipice moldovenești și pierdem poziția în cazul mărfurilor tradiționale moldovenești. Și în felul acesta batem pasul pe loc în relațiile comerciale nu doar cu Federația Rusă, dar cu toată lumea. Creșterea la exporturi e pe „zero” timp de un an de zile”, a declarat Veaceslav Ioniță.

În opinia sa, pentru a obține creșterea exporturilor în general și, în speță, către Federația Rusă, Republica Moldova trebuie să se concentreze „pe tot ce înseamnă producție agricolă de origine vegetală”.

Federația Rusă este cel mai mare investitor în Republica Moldova

Federația Rusă este cel mai mare investitor în Republica Moldova. Investițiile rusești în economia moldovenească depășesc 700 de milioane de dolari.

Zeci de mii de persoane au sărbătorit Ziua Vinului la Orhei - Sputnik Moldova
Vinurile din Moldova: Succes grandios și în Asia, iar acasă – probleme și vești proaste

În topul investițiilor, următorul clasat după Federația Rusă a investit de cel puțin două ori mai puțin, a remarcat Veaceslav Ioniță.

Expertul economic a relevat că Federația Rusă a investit „în mari complexe energetice și apoi în industriile care s-au dezvoltat după anul 2000, cum ar fi industria vinicolă”.

În context, Veaceslav Ioniță a menționat că exporturile de vinuri ale Republicii Moldova sunt acum de 2 ori mai mici decât în anii 2006-2007, când înregistrasem performanțe mari la acest capitol.

Piața rusă este salvatoare pentru merele și strugurii din Republica Moldova

Piața Federației Ruse a rămas importantă și chiar salvatoare pentru producția agricolă a Republicii Moldova. Unele fructe și legume moldovenești sunt exportate doar pe piața rusă.

În cazul merelor, de exemplu, în proporție de 90-95%, acestea sunt exportate în Federația Rusă, a menționat Veaceslav Ioniță.

Strugurii în stare proaspătă sunt exportați de Republica Moldova în proporție de 50% în Federația Rusă și în Belarus, a adăugat expertul economic.

Fluxul de știri
0