Producătorii de mere, membri ai Asociației „Moldova Fruct”, își exprimă „indignarea față de prețurile derizorii oferite de fabricile de procesare”.
Pentru merele destinate producerii sucului concentrat, procesatorii din Republica Moldova oferă un preț de aproape două ori mai mic decât cel oferit în Polonia, Ucraina și România, susține „Moldova Fruct”.
Solicită ajutorul statului și doresc afaceri cu procesatori străini
Supărați pe procesatorii locali, producătorii „invită fabricile de procesare din Polonia, România și Ucraina să negocieze achiziționarea unei cantități de cca 200 de mii de tone de mere destinate procesării”.
Producătorii de mere și-au exprimat indignarea și nemulțumirea într-un apel expediat pe 2 septembrie premierului Maia Sandu, Ministerului Agriculturii, Comisiei parlamentare pentru agricultură și Consiliului Concurenței.
Prețurile la mere practicate de procesatori din UE și cei moldoveni
În mesajul către autorități, „Moldova Fruct” a subliniat că „pragul de jos al prețurilor la merele destinate procesării în țările din UE este determinat de prețul care va fi stabilit în Polonia”.
În sezonul 2019-2020, prețul va fi de aproximativ 150 de euro pentru o tonă (3.000 lei).
„Acest lucru se datorează reducerii de 2,2 ori a volumului de mere disponibile pentru procesare” în Polonia, „unde producția globală de mere se reduce cu cca 44% în 2019 față de anul 2018, respectiv de la 4.880 de mii de tone la 2.710 mii de tone”, precizează asociația.
Conform cercetărilor efectuate de Asociația „Moldova Fruct”, „la data de 30 august 2019 prețurile medii (fără TVA) plătite de fabricile de procesare pentru merele achiziționate au fost după cum urmează: Polonia - 130 euro/tona, România – 113 euro/tona, Ucraina – 105 euro/tona, în Republica Moldova – 65 euro/tona”.
„Prețurile de cost la producerea merelor în țările menționate sunt aproximativ la același nivel: de 100-112 euro per tonă”, precizează Asociația.
Merele, afectate de ploile cu grindină în proporție de peste 50%
Conform prognozei „Moldova Fruct”, în anul 2019, în Republica Moldova se așteaptă o recoltă globală de mere de cca 670 de mii de tone.
Din cauza ploilor violente cu grindină și furtuni, care au afectat negativ livezile în 2019, aproximativ 370 de mii de tone de mere (peste 50% din total) nu au aspect comercial și sunt bune doar pentru procesare.
„Moldova Fruct” solicită convocarea în regim de urgență a ședinței Consiliului pe filiera de produs „legume – fructe proaspete și procesate”, cu participarea reprezentanților producătorilor de fructe, a fabricilor de procesare a fructelor și a Consiliului Concurenței, pentru a discuta modul de formare a prețurilor pentru merele destinate procesării în anul 2019.
Merele în stare proaspătă vor fi mai scumpe
Recolta de mere de anul acesta este bună, chiar mai mare cu vreo 5 mii de tone (1%) decât cea din 2018, însă fructele sunt de o calitate mai redusă din cauza ploilor cu grindină din mai-iunie.
Ploile cu grindină au afectat în special livezile de meri din nordul Republicii Moldova, cum ar fi cele din Briceni și Edineț, care, de regulă, furnizau fructe de o calitate superioară, a declarat pentru Sputnik președintele Asociației „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi.
În situația în care mai puțin de 50% din recolta de mere va fi propusă pentru consum în stare proaspătă, pe piața internă și externă, este previzibil că prețul acestor fructe va crește în Republica Moldova, comparativ cu anul trecut.
Producătorii de mere vor fi nevoiți să majoreze prețul, pentru a-și acoperi investiția făcută.
Vitalie Gorincioi a evitat să estimeze cu cât anume va crește prețul merelor, menționând că acest aspect va deveni clar mai târziu.
Totodată, Vitalie Gorincioi a precizat că Republica Moldova va fi în măsură să satisfacă cererile pentru exportul de mere de calitate superioară, în volum total anual de vreo 200-220 de mii de tone.