Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vinurile din Moldova: Succes grandios și în Asia, iar acasă – probleme și vești proaste

Abonare
Vinurile noastre sunt premiate peste hotare, dar reversul medaliei este îngrijorător: lipsa unei strategii de dezvoltare, stocuri mari în depozite, după scăderea exporturilor, recoltă mai mică de struguri în 2019 și cererea scăzută a procesatorilor.

Vinurile din Republica Moldova au înregistrat un nou record la concursul internațional „Asia Wine Trophy 2019”.

Виноград - Sputnik Moldova
Producătorii insistă ca vinul să rămână „produs agro-alimentar”: Cine este împotrivă

La competiția desfășurată săptămâna trecută la Daejeon, Coreea de Sud, vinurile moldovenești au fost distinse cu 56 de medalii, inclusiv cu Marea Medalie de Aur, cu 34 de medalii de aur și 21 de medalii de argint.

Rezultatul este excelent, pentru că la acest concurs internațional, organizat sub înaltul patronaj al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), doar 30% dintre mostrele înscrise în concurs pot fi medaliate.

La ediția din acest an s-au înscris în concurs 4.000 de vinuri din întreaga lume, iar calitatea acestora a fost apreciată de experți din 26 de țări, inclusiv 6 degustători din Republica Moldova.

Republica Moldova produce aproape 5% din volumul mondial de vinuri

Republica Moldova se clasează pe locul 19 într-un top al țărilor producătoare de vin și pe locul 13 după suprafața podgoriilor - aproape 150 de mii hectare cu soiuri tehnice și de masă, potrivit celui mai recent raport anual al Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

Виноград - Sputnik Moldova
Experți de la „Rosselhoznadzor”, în vizită la potențiali exportatori din nordul Moldovei

În 2018, an cu o recoltă de struguri excepțional de bună, vinăriile noastre au produs o cantitate de 1,9 milioane de hectolitri de vinuri - 4,67% din volumul mondial.

Producția de vinuri de pe întregul mapamond a constituit 246 de milioane de hectolitri anul trecut.

Potrivit datelor oficiale, plantațiile cu soiuri tehnice de viță de vie ocupă o suprafață de 112.000 de hectare în Republica Moldova. Vinurile moldovenești sunt produse din peste 50 de soiuri de struguri.

Turiștii străini, dornici să viziteze vinăriile  

În ultimii trei ani mai ales, Republica Moldova a înregistrat un adevărat progres și o dinamică pozitivă în industria vinului, fapt ce a determinat și creșterea afluxului de turiști străini, dornici să viziteze și cele peste 25 de vinării. 

Despre acest rezultat a vorbit la Radio Sputnik Moldova Diana Lazăr, directorul adjunct al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova.

În 2017, s-a înregistrat o creștere cu 50 la sută a numărului de turiști străini, comparativ cu 2015. În 2018, aproximativ 164 de mii de turiști străini au vizitat Republica Moldova.

Lipsa unei strategii clare pentru industria vitivinicolă

Totuși, Diana Lazăr nu a trecut sub tăcere problema de bază a sectorului vitivinicol: lipsa unor politici strategice bine articulate pentru dezvoltarea industriei.

Diana Lazăr - Sputnik Moldova
Iată cum a evoluat vinul moldovenesc în cei 28 de ani de Independență

Producătorii de vinuri doresc o strategie clară de dezvoltare a sectorului vitivinicol, pentru a fi în măsură să-și planifice afacerile.

Sectorul „s-a maturizat și are nevoie de mai multă informație”, a declarat Cristina Frolov,  coproprietar al unei fabrici de vinuri, în cadrul unei întâlniri a vinificatorilor și producătorilor de struguri cu ministrul Agriculturii, Georgeta Mincu, organizată către mijlocul lunii august.

„Vreau să plantez viță de vie și nu știu ce să plantez, pentru că nu sunt date despre condițiile pedologice, care sunt strugurii care cresc cel mai bine în Moldova, care sunt tendințele internaționale și moda și ce va fi peste 20-30 de ani. Pentru că, dacă plantăm azi, peste 30 de ani o să culegem roada”, a spus Cristina Frolov. 

Recoltă mai mică de struguri în 2019 și cerere scăzută

Iarmaroc - Sputnik Moldova
Târg eco la Chișinău: Cașcaval cu busuioc și usturoi, paste cu dovleac și sfeclă - Foto

În această toamnă, specialiștii așteaptă o recoltă de struguri mai redusă decât în 2018, potrivit unui anunț făcut de Consiliul industriei vitivinicole în cadrul unei întruniri recente organizată de Ministerul Agriculturii.

Potrivit estimărilor, vor fi recoltate aproximativ 700 de mii de tone de struguri, cu vreo 30 de mii de tone mai puțin decât în 2018. Din totalul menționat, 140 de mii de tone vor fi struguri de masă.                                                                                               

Ploile cu grindină din această vară au afectat aproximativ 2.000 de hectare de podgorii, strugurii de pe unele plantații fiind compromiși în totalitate.

O altă veste proastă este că producătorii de vin intenționează să achiziționeze mai puțini struguri în acest an, din motivul că au acumulat stocuri mari în depozite (vreo 15 milioane dal de vin), după scăderea exporturilor în ultimul an.  

În această situație, Consiliul din industrie le-a recomandat producătorilor de struguri să-și redirecționeze o parte a recoltei (vreo 70 de mii de tone) către producătorii de sucuri și exportatorii de struguri.

Producătorii: Vinul trebuie să rămână produs agro-alimentar 

Sputnik a scris recent că o altă problemă semnalată de producătorii de vinuri ar fi dorința unor demnitari de a trece vinurile la categoria băuturilor alcoolice, cum era până acum vreo șase ani.

Vor dezlocui oare de pe piața Rusiei vinurile moldovenești pe cele georgiene - Sputnik Moldova
Video
Vor dezlocui oare de pe piața Rusiei vinurile moldovenești pe cele georgiene

Producătorii de vinuri i-au semnalat ministrului Agriculturii că ar exista un asemenea proiect de lege în Parlament și că Ministerul Sănătății ar încerca „tot timpul” ca vinul să fie trecut din categoria „produs agro-alimentar” la cea de „băutură alcoolică”.

Ministrul Agriculturii a fost rugat să țină cont de acest aspect și să apere statutul actual al vinului. 

Producătorii de vinuri sunt mulțumiți că în prezent nu plătesc accize și au dreptul să-și promoveze deschis produsul.

În opinia lor, ar fi incorect să fie puși din nou „în aceeași căruță cu producătorii de băuturi tari”.

Fluxul de știri
0