Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Producătorilor de struguri le vine să pună mâna pe topor: Probleme grave în viticultură

© Sputnik / Sergei Veniavsky / Accesați arhiva multimediaВиноград
Виноград - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Autoritățile statului trebuie să găsească o soluție pentru situațiile în care înregistrăm o supraproducție de vinuri. La această concluzie s-a ajuns în finalul audierilor parlamentare consacrate lanțului de probleme cu care se confruntă acum industria vitivinicolă.

CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik, Eleonora Lisnic. Vinul ar trebui să iasă bun anul acesta, pentru că seceta prelungită a deshidratat strugurii. Recolta este mai mică decât anul trecut din cauza ploilor cu grindină, dar și din cauză că strugurii cântăresc cu vreo 20% mai puțin decât de obicei.

Chiar dacă avem mai puțină materie primă, o parte a recoltei de struguri va rămâne neprocesată.

Producătorii de vinuri nu-și permit să cumpere cantități de materie primă la fel de mari ca anterior pentru că au depozitele încărcate cu vinuri din anii trecuți, după ce n-au reușit să le exporte.    

Prețuri de achiziție de două ori mai mici decât în anii trecuți

Din acest considerent, și prețul oferit de procesatori pentru struguri este și de două ori mai mic decât în anii trecuți. Soiurile tehnice de struguri sunt cumpărate în această toamnă cu 2,50 – 2,70 de lei kilogramul.

Soirile de elită, precum „Cabernet”, „Pinot Noir”, sunt achiziționate mai scump, la un preț între 3 și 4 lei kilogramul, dar care oricum este mai redus cu 1-2 lei față de cel din 2017-2018.      

Proprietarii de podgorii se declară disperați - un asemenea preț abia de le acoperă cheltuielile de producție.

Economie de piață: un produs costă atât cât plătește cumpărătorul

De cealaltă parte, producătorii de vinuri semnalează că și ei au probleme – vin nevândut în stocuri și capacități reduse de stocare pentru produsul din această toamnă.

Zeci de mii de persoane au sărbătorit Ziua Vinului la Orhei - Sputnik Moldova
Vinurile din Moldova: Succes grandios și în Asia, iar acasă – probleme și vești proaste

Prețul vinului în vrac pe piața europeană este de 30-35 de eurocenți pentru un litru, adică de aproximativ 7 lei moldovenești.

Dacă am deduce care este prețul materiei prime pe piața europeană, am vedea că aceasta nu costă mai mult decât în Republica Moldova, a spus proprietarul unei fabrici de vinuri în cadrul audierilor parlamentare organizate joi, 12 septembrie, pe tema problemelor din sectorul vitivinicol, inclusiv a prețului mic de achiziție a strugurilor.

„În economia de piață, un produs valorează atât cât plătește cumpărătorul. Legile economiei de piață sunt dure, dar asta e”, a subliniat producătorul de vinuri.

Rând de un km la poarta fabricilor de vinuri

Același vorbitor a spus că la poarta fabricii sale producătorii de struguri formează un rând de un km zilele acestea și așteaptă câte 6-8 ore până le vine rândul să proceseze strugurii.

Summit vin - Sputnik Moldova
Topul țărilor în care Moldova exportă vin: Producătorii și-au schimbat planurile

„În această situație, nu se pune problema prețului, dar problema dacă strugurii vor fi acceptați. Când vor fi pline toate capacitățile de stocare, vom închide porțile. Vor rămâne struguri neprocesați anul acesta. Trebuie găsită o soluție pe termen lung. Procesatorii nu sunt dușmanii producătorilor de struguri, dar degrabă nu vor avea unde depozita”, a declarat producătorul de vinuri din regiunea de centru a Republicii Moldova.

Producătorilor de struguri le vine să-și taie podgoriile, din disperare

Audierile parlamentare publice pe tema problemelor din viticultură au fost prezidate de președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, la discuții participând ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, reprezentanți ai Oficiului Național al Vinului, ai asociațiilor de producători și exportatori de struguri, precum și producători de vinuri.

Супермаркет - Sputnik Moldova
Jale mare ce se întâmplă cu merele în Moldova: Indignarea producătorilor, la cote maxime

În cadrul discuției, producătorii de struguri au povestit cât de mici sunt prețurile materiei prime comparativ cu anii anteriori. În plus, când s-a dat startul recoltării, mulți producători habar nu aveau cui și la ce preț vor vinde strugurii.   

Potrivit unui vorbitor, mici proprietari de vii se plâng că le vine să pună mâna pe topor și să-și defrișeze podgoriile.  

Proprietarul unor podgorii din sudul Moldovei a spus că a recoltat 400 de tone de struguri toamna aceasta, iar procesatorul i-a anunțat prețul de achiziție abia după livrarea a 300 de tone.

A fost pentru prima dată când a început recoltarea fără a cunoaște prețul de vânzare, a subliniat vorbitorul.   

Acest producător de struguri a avut o recoltă de 10-11 tone la hectar.

Struguri sunt destui în podgoriile din sud, dar cântăresc cu vreo 20% mai puțin decât de obicei, din cauza secetei prelungite din această vară.

Producătorii de struguri au subliniat că oamenii de la sat pot câștiga în special din viticultură și pomicultură. În situația în care câștigurile pe care le puteau obține au fost mizere, sătenii au plecat la muncă peste hotare. Acum poate fi o problemă și să găsești culegători de struguri.   

Ce vor face autoritățile Republicii Moldova – posibile soluții

Președintele comisiei parlamentare de profil, Igor Munteanu, a spus că Ministerul Agriculturii urmează să analizeze legislația în vigoare și să vadă cum se poate acționa în cazul unei supraproducții de struguri.

Dacă, eventual, unii procesatori de struguri nu au bani pentru achiziția materiei prime, ar putea fi ajutați să acceseze credite.

Ar urma să fie evaluată și capacitatea de stocare a producătorilor de vinuri, pentru a fi utilizată la maximum.

Încă o ieșire din situație ar fi diversificarea modului de procesare a strugurilor: să fie transformați în suc sau în „vin de casă” pentru sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele).

Fluxul de știri
0