Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Descoperă Moldova: Destinația turistică care îi uimește pe turiști - Video

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Nu căutați paradisul în cele mai exotice, liniștite sau spectaculoase locuri de pe pământ, el este foarte aproape de voi – acasă, în Moldova.

Avem atât de multe peisaje pitorești, atracții turistice naturale unice și obiective cum nu mai găsiți în altă parte. Vă prezentăm una dintre cele mai frumoase atracții turistice din țara noastră - complexul muzeal "Orheiul Vechi".

Orheiul Vechi – o fereastră deschisă în trecutul Moldovei

Complexul muzeal "Orheiul Vechi" este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova.

Această destinație este perfectă pentru cei care își doresc să cunoască, dar și să vadă istoria, arheologia, etnografia și arhitectura rurală care a rămas doar acolo, să guste din bucatele tradiționale, să viziteze cea mai frumoasă mănăstire rupestră și imagini spectaculoase ale naturii.

Orheiul Vechi este renumit prin mănăstirile sale rupestre localizate în stâncile de calcar sarmațian.

Orheiul Vechi - Sputnik Moldova
Societate
Moldova devine atracție turistică pentru străini: Iată câți turiști vizitează țara noastră

Mănăstirea rupestră Butuceni este ascunsă în stânca ce se înalță falnic deasupra Răutului. Aceasta este alcatuită dintr-o biserică şi 11 chilii mici. Savanții mai polemizează vizavi de perioada când a fost întemeiată mănăstirea rupestră. Unii afirmă că așezământul ar fi apărut în sec. ХII, iar în opinia altora – în sec. ХV. Cert este că locașul a fost descoperit în 1821 când butucenenii au săpat în pământ un coridor de 20 de m ajungând până la biserică. Atunci locaşul a renăscut: deasupra intrării a fost ridicată o clopotniță care și în zilele noastre are menirea de a indica locul de aflare a bisericii în interiorul stâncii.

În această biserică sălășluiește monahul Efim, care îngrijește de ordinea din biserica rupestră și răspunde la întrebările vizitatorilor. Doar când se lasă frigurile iernii monarhul înnoptează în mănăstirea de pe stâncă. Biserica este întotdeauna plină de turiști, iar lumânările ard permanent. Din biserică există o ieșire spre o altă stâncă de unde se deschide o priveliște fascinantă.

Orheiul Vechi, în topul preferințelor turiștilor străini

Cei care vin să viziteze țara noastră apreciază foarte mult originalitatea, autenticitatea locurilor și ospitalitatea moldovenilor.

День вина в Гагаузии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Republica Moldova este o țară frumoasă și ospitalieră

Anterior, președintele Asociației Turismului Rural, Ecologic și Cultural din Moldova, Svetlana Lazăr a menționat într-o emisiune de la Radio Sputnik Moldova, că Orheiului Vechi este principala atracție cultural-turistică preferată de către străini.

Totodată, Lazăr a menționat că turiștii rămân impresionați și chiar se îndrăgostesc de bucatele tradiționale moldovenești. Tot mai mulți turiști care optează pentru călătorii în țara noastră aleg să se cazeze în vile turistice și sate de vacanță.

Cei mai mulți turiști străini care vizitează țara noastră sunt din România, Ucraina, Federația Rusă, Statele Unite ale Americii, Italia, Turcia, Germania, ș.a.

Moldova, printre cele mai surprinzătoare țări din Europa

Moldova turistică - Sputnik Moldova
Locuri din Moldova unde turiștii revin pentru senzații și amintiri frumoase - Infografic

Zece țări din Europa au fost incluse în Ghidul de călătorie Lonely Planet. Conform topului, printre țările care merită a fi vizitate se regăsește și Republica Moldova, care se situează pe poziția a 8-a în acest top, este descrisă ca "o țară cu beciuri secrete de vinuri și mănăstiri săpate în stâncă, este frontiera finală a Europei: puțin vizitată, pierdută în timp și mereu surprinzătoare. În capitala Moldovei, Chișinău, bulevardele înverzite se îmbină cu orizontul de beton. Surprinzătoarele cafenele și baruri în stil parizian, vinul local care continuă să crească în aprecieri", precizează sursa.

"Savurați cele mai bune picături în beciurile gotice atractive ale orașului Mileștii Mici, care găzduiesc cea mai mare colecție de vinuri din lume. Explorați Orheiul Vechi, loc sacru, înconjurat de stânci de calcar sau mănăstirile de pe malul râului, cum ar fi Saharna și Țipova. La est de râul Nistru se află regiunea Transnistreană, republică autonomă nerecunoscută, o regiune ancorată în trecutul sovietic. Chiar și călătorii cu experiență în Europa vor fi uimiți și dezorientați de Moldova", mai menționează sursa.

V-ați convins? Avem cu ce să ne mândrim!

Fluxul de știri
0