Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Locuri din Moldova unde turiștii revin pentru senzații și amintiri frumoase - Infografic

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Vă prezentăm locurile din Republica Moldova ce merită a fi vizitate în opinia unor invitați ai Radio Sputnik Moldova, specialiști în domeniul turismului: Natalia Mateevici, Dumitru Niculăiță și Alin George Pătru.

Ghidul și muzeograful Natalia Mateevici ne-a dezvăluit propriul ei Top-3 al obiectivelor turistice din Moldova ce trebuie descoperite: Orheiul Vechi, Cetatea Soroca, Pădurea Domnească.  

Complexul muzeal „Orheiul Vechi”

Complexul muzeal „Orheiul Vechi” este o destinație vestită, cu vestigii ale mai multor culturi și civilizații care au locuit în spațiul dintre Nistru şi Prut. Este o destinație perfectă pentru cei care își doresc să cunoască istorie, arheologie, etnografie și arhitectuă rurală, să guste din bucatele tradiționale, să viziteze o frumoasă mănăstire rupestră și să admire peisaje spectaculoase.

Rezervația naturală de la Țîpova - Sputnik Moldova
Șapte minuni ale lumii din Moldova. Rezervația naturală de la Țîpova

Cetatea Soroca

Este situată în orașul Soroca, la aproximativ 160 de km mai la nord de Chişinău. În 1499, din porunca Domnitorului Ştefan cel Mare, pe acest loc a fost înălţată o cetate pătrată din lemn. Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareş, cetatea a fost rezidită din piatră, aşa cum o vedem astăzi. Această fortăreaţă este singurul monument medieval din Moldova care s-a păstrat aşa cum l-au conceput meşterii. În bastionul de la intrarea în cetate există o mică biserică militară.

Rezervația naturală „Pădurea Domnească”

Rezervația științifică „Pădurea Domnească” a fost fondată printr-o hotărâre de Guvern din 1993. Scopul creării acestei rezervații a fost de a proteja și conserva pădurile cu lunci inundabile, speciile rare și pe cale de dispariție de animale și plante. Rezervația ocupă o suprafață de 6.032 de hectare, inclusiv 4.977 ha de păduri ce se întind de-a lungul râului Prut, pe aproximativ 40 km: în raionul Glodeni - de la satul Cobani până la satul Moara Domnească - și în raionul Fălești - de la satul Chetriş până la Pruteni.

„Eu am fost impresionată de ceea ce am văzut în Pădurea Domnească: nu doar zimbri, dar și cea mai veche pădure din luncă din Europa și copaci de 500-700 de ani. Este nevoie de trei-patru ore până ajungi acolo (din Chișinău -n.n.), însă merită vizitată această destinație”, a povestit la Sputnik Natalia Mateevici.

Ce-i impresionează pe turiștii străini

Consultanții în turism Dumitru Niculăiță și Alin George Pătru au povestit în studioul Sputnik ce obiective turistice din Republica Moldova îi impresionează cel mai mult pe turiștii de peste hotare.

Potrivit lor, turiștii străini sunt îndeosebi interesați de turismul cultural și turismul religios. Ei rămân impresionați de frumusețea bisericilor și mânăstirilor din Republica Moldova. Totodată, aceștia preferă destinațiile turistice vitivinicole, care în ultima perioadă oferă tot mai multe servicii turistice.

Din observațiile lui Alin George Pătru, destinațiile preferate de străini sunt: Orheiul Vechi, vinăriile, Cetatea Sorocii și regiunea Transnistria, ce le trezește o curiozitate aparte.

Mănăstiri, monumente naturale, sate vechi și muzee 

Printre cele mai vizitate obiective turistice din Republica Moldova sunt mănăstirile: Mănăstirea Căpriana, Mănăstirea Hâncu, Mănăstirea Hârjeuca ș.a..

Фонтан  - Sputnik Moldova
Viitorul într-o lume fierbinte: Ce se va întâmpla cu Republica Moldova

Turiștii rămân cu impresii deosebite și după vizitarea unor monumente naturale: Toltrele Prutului, Suta de movile, Peștera Emil Racoviță.

De asemenea, turiștii vizitează satele vechi și frumoase, în care s-au păstrat tradițiile neamului: Cosăuți, Japca, Rudi, Saharna, Țâpova.

Cei interesați de cultură, artă și istorie vizitează muzeele și casele-muzeu: „Aleksandr Pușkin”, „Alexei Mateevici”, „Constantin Stamati”, „Igor Vieru”, Muzeul de Arheologie si Etnografie, Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Meșteșugurilor Populare din s. Ivancea, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul național găgăuz de istorie și etnografie „D. Cara-Ciobanu” ș.a..

Fluxul de știri
0