Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul Maia Sandu i-a pus gând rău directorului Apă-Canal: De ce pute în Capitală

© Primăria Chişinău râul Bâc река Бык
râul Bâc река Бык - Sputnik Moldova
Abonare
Discuții aprinse în debutul ședinței Cabinetului de Miniștri. Nemulțumită de putoarea din Chișinău, prim-ministrul Maia Sandu a dat indicații ca la ședința de astăzi a Guvernului să fie prezentă conducerea Apă-Canal Chișinău. Directorul instituției a recunoscut că sursa mirosului este stația de epurare, dar spune că problema este a Primăriei Chișinău.

CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. Mirosul îngrozitor care a pus stăpânire pe Chișinău nu va dispărea în viitorul apropiat, a declarat directorul Apă-Canal Chișinău, Valeriu Meșca, invitat la raport în fața miniștrilor.

Avarie la rețeaua de alimentare cu apă - Sputnik Moldova
Societate
A fost găsită sursa mirosului urât în Capitală – explicația „Apă-Canal Chișinău”

Directorul Apă-Canal spune că din 2009 până în 2018, la stația de epurare s-au acumulat peste 760 de mii de tone de nămol lichid. Acesta este depozitat în 7 lacuri cu o suprafață totală de 3,2 ha. Meșca spune că mirosul vine în special de la lacurile mai mari, cu o adâncime de 10-12 metri, care sunt pline cu nămol lichid, dar de care se face responsabilă Primăria municipiului Chișinău.

„Problema lacului respectiv este problema administrației locale de până acum. De când am venit la Apă-Canal au fost cumpărate două centrifugi care deshidratează nămolul până la 70% umiditate. În urma procesului de deshidratare nămolul a fost stocat pe platforme. Acesta este un nămol curat, fără resturi de saci, pietre, etc. Preconizăm, împreună cu întreprinderea municipală Spații Verzi, începând din această toamnă, să facem din acest nămol compost”, a declarat directorul Apă-Canal.

Veronica Herța - Sputnik Moldova
Cât va persista mirosul urât din Capitală și care ar trebui să fie soluțiile autorităților

După ce a fost întrerupt de premierul Maia Sandu, care a vrut să înțeleagă dacă problema mirosului este strict a administrației locale, Meșca și-a amintit că mai este o problemă, care este a Apă-Canal.

„Există două probleme, cea a mirosului și cea a apelor. Problema apelor este cauzată de faptul că mai mulți agenți economici au deversat în sistemul de canalizare produse cu un conținut proteic foarte înalt. În urma analizelor s-a depistat că în apele uzate s-a depistat o încărcătură foarte mare de detergenți, azoți, fosfați”, a spus Valeriu Mișca.

Adevărata problemă ar fi, de fapt, nimicirea microorganismelor responsabile de prelucrarea apelor uzate. În urma deversărilor de către agenții economici nivelul acestor bacterii a scăzut până la 2%.

Informația a suparat-o și mai mult pe premierul Maia Sandu. Aceasta l-a luat la rost pe directorul Apă-Canal.

Râul Bâc lângă satul Bulboaca - Sputnik Moldova
Societate
Deja de 15 ani în râul Bâc nu mai există nimic viu, în afară de microbi

„Deci avem o problemă cu bacteriile bune la Stația de Epurare. Nu știu dar de ce ați început discuția cu învinuiri, în contextul în care eu v-am întrebat despre lucrurile care țin de responsabilitatea instituției pe care o conduceți. Ați spus că microorganismele au murit în proporție de aproape 100%. Când aveți de gând să le recultivați ca să scăpăm de acest miros?”, a intervenit Maia Sandu.

În replică, Valeriu Meșca a spus că „mai repede decât poate natura nu putem noi. Noi nu suntem Dumnezeu. Am întreprins foarte multe”, a precizat Meșca.

Mai mut, acesta a spus că mirosul nu va dispărea în viitorul apropiat. Premierul consideră că s-a acționat insuficient pentru soluționarea problemei mirosului și a cerut implicare la nivelul tuturor instituțiilor responsabile.

Fluxul de știri
0