Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât va persista mirosul urât din Capitală și care ar trebui să fie soluțiile autorităților

© Sputnik / OsmatescoVeronica Herța
Veronica Herța - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul director general al S.A. „Apă-Canal Chișinău" Veronica Herța spune că încet Chișinăul, dar și localitățile din lunca Bâcului, de după stația de epurare, devin periculoase din punct de vedere al securității ecologice.
Expert:Cât va persista mirosul urât din capitală și de ce autoritățile sunt neputincioase.

Veronica Herța a declarat într-o emisiune realizată în studioul radio Sputnik Moldova că situația cu mirosul neplăcut din Chișinău este cauzată de nerespectarea cadrului legal. Asta deoarece, cea mai mare parte a locuitorilor capitalei, dar și unii agenți economici se transformă în mari factori de poluare și confundă sistemul de canalizare cu un coș de gunoi. Așa se face că la stația de epurare din Capitală ajung zilnic diverse resturi solide care fac dificil procesul de tratare a apei. Herța afirmă că potrivit legislației în vigoare fiecare agent economic trebuie să aibă o stație locală de pre epurare.

„Vorbim de necesitatea respectării cadrului legal, Legea apelor din 2013, care prevede că fiecare agent economic trebuie să aibă o stație locală de pre epurare. Asta înseamnă că atunci când iese apa uzată de pe terenul unui agent economic și intră în stația de epurare municipală, ea nu trebuie să depășească parametrii de poluare”, a precizat Herța.

Ea mai spune că până a fi modernizată stația de epurare din Chișinău, fapt care ar putea să se întâmple în anul 2021, situația nu poate fi schimbată, iar mirosul urât va persista.

Sergiu Postică - Sputnik Moldova
Copiii nu pot dormi noaptea: Petiție lansată de chișinăuienii revoltați de duhoarea din Capitală

„Cantitatea de gunoi pe care o găsim în rețeaua de canalizare este impunătoare. Poți găsi produse cosmetice, scutece pentru copii, șervețele umede, capete de pește în cantități industriale și alte deșeuri care blochează activitatea pompelor de tratare biologică a apei. Eficiența acestei tratări este direct dependentă de calitatea apelor uzate care intră pe teritoriul stației. Și mai grav este că mai jos de stația de epurare este  poluat și râul Bâc, a cărui apă este folosită pentru irigarea terenurilor agricole", a explicat fostul director al „Apă-Canal”

Locuitorii Capitalei vor ieși sâmbătă la un protest. Aceștia sunt nemulțumiți de mirosul insuportabil care persistă în Chișinău de câteva zile. Procuratura Generală s-a autosesizat referitor la mirosul neplăcut din capitală  și poluarea râului Bâc și a dispus inițierea a două procese penale.

Autor Eduard Maciac.

Fluxul de știri
0