Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deja de 15 ani în râul Bâc nu mai există nimic viu, în afară de microbi

© SputnikRâul Bâc lângă satul Bulboaca
Râul Bâc lângă satul Bulboaca - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele organizației teritoriale a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, și-a împărtășit opiniile în legătură cu problema mirosului neplăcut care persistă în ultimele săptămâni în Chișinău.

CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Cu toate că și întreprinderea de producere a alcoolului, și instalațiile de epurare a apei sunt vinovate de poluarea râului Bâc, totuși mirosul neplăcut care persistă în ultimul timp în Chișinău nu provine de la ele, a declarat Vladimir Garaba în studioul radio Sputnik Moldova.

Potrivit ecologului, există câteva surse de poluare a râului Bâc în Chișinău. Este necesar de efectuat analize speciale care să stabilească de unde provine acest miros insuportabil în Capitală. Fără aceste analize este greu de judecat. Expertul a subliniat că deversarea în Bâc a apelor reziduale de la întreprinderi reprezintă o problemă veche a Capitalei care așa și nu a fost rezolvată până în momentul de față.

„Și iată rezultatul: în Chișinău persistă un miros infernal și nimeni nu știe de unde provine. Această poluare prezintă un pericol pentru sistemul ecologic al râului Bâc în care deja de mai mulți ani nu mai există nici o vietate, în afară de microbi patogeni. Începând cu anul 2003, oricât de stăruitor am căutat, nu am găsit nici un organism viu”, a menționat Garaba.

Veronica Herța - Sputnik Moldova
Cât va persista mirosul urât din Capitală și care ar trebui să fie soluțiile autorităților

Râul, otrăvit de scurgerile menajere din Capitală, își continuă cursul. În raionul Anenii Noi apele Bâcului sunt folosite din plin în agricultură: pentru irigare, adăpatul vitelor. Ulterior, noi consumăm alimentele care au fost produse cu utilizarea acestei ape.

Ecologul consideră că stația de epurare, care de cele mai multe ori este considerată cauza mirosului pestilențial din oraș, nu are nimic de-a face cu acest lucru deoarece ea (stația) dispune de instalațiile necesare și de reactive pentru neutralizarea mirosului urât.

„În opinia mea, acest miros are o altă sursă, foarte puternică, sau câteva surse, care deocamdată nu au fost depistate de către specialiști. În Capitală există circa 50 de conducte prin care întreprinderile deversează ceva în râul Bâc. Este necesară o muncă serioasă din partea ecologiștilor pentru a identifica cine se face vinovat”, a declarat Garaba.

Fluxul de știri
0