Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv Sputnik: Când va fi semnat noul acord PSRM-ACUM și care este taina anexei secrete

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Sergiu Litvinenco a oferit detalii exclusive pentru Sputnik despre noul acord ce urmează să fie semnat între PSRM și Blocul Politic ACUM. Parlamentarul a vorbit și despre ”anexele secrete” de partajare a funcțiilor între componentele majorității parlamentare.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Deputatul PAS, Blocul ACUM, Sergiu Litvinenco, a oferit pentru Sputnik Moldova detalii despre noul acord ce urmează să fie semnat între componentele majorității parlamentare PSRM și Blocul Politic ”ACUM” PAS-PPDA. Parlamentarul s-a referit la timpul când urmează să fie semnat acest document, la conținutul lui, dar a vorbit și despre ”anexele secrete” de partajare a funcțiilor între componentele majorității parlamentare.

PSRM îndeamnă Blocul ACUM să semneze un Acord de guvernare>>>

Litvinenco a declarat pentru Sputnik că acest document nu va conține niciun acord secret în care să fie împărțite funcțiile în principalele instituții în stat între membrii coaliției de guvernare. Potrivit deputatului, capturarea instituțiilor statului a început anume cu semnarea protocolului secret la Acordul de constituire al AIE, prin care au fost împărțite funcțiile cheie în instituțiile strategice ale statului.

”Este exclus să avem anexe secrete așa cum au fost în guvernările anterioare. Capturarea instituțiilor statului a început odată cu semnarea protocolului secret la Acordul de constituire al AIE. Totul a pornit de la partajarea Procuraturii Generale”, a declarat Litvinenco.

Deputatul a dat asigurări că acest acord va fi public și va conține măsuri concrete cu privire la acțiunile de implementare a reformelor în domeniile justiției, economic, social.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Dodon către coaliție: Trebuie să fim în primul rând oameni de stat și apoi oameni politici

Litvinenco a mai declarat pentru Sputnik că încă nu a fost stabilită data când va fi semnat acest acord între PSRM și Blocul ACUM. Potrivit deputatului, aceasta se poate întâmpla înainte de alegerile locale din 20 octombrie, dar și după această dată.  

”Nu este o dată stabilită a semnării acordului. Este cert că se impune un astfel de document, pentru că în înțelegerea temporară, din 8 iunie, ne-am bazat pe acțiunile de deoligarhizare a statului”, a precizat parlamentarul.  

Președintele fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că în sânul coaliției de guvernare se discută de ceva timp despre semnarea acestui acord în care vor fi indicate prioritățile imediate pe termen scurt și mediu ale activității guvernării PSRM-ACUM. Igor Grosu a declarat că discuțiile între cei trei parteneri ai coaliției – PSRM, PAS, PPDA – cu privire la semnarea unui astfel de document se poartă de ceva timp, însă acestea nu au fost mediatizate pe larg până la această dată.

Ședința parlamentului 08 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv Sputnik: Blocul ACUM face dezvăluiri despre acordul care va fi semnat în coaliție

”Este un proces pe care demult îl discutăm. Lucrăm asupra unei liste de priorități, pe termen scurt și mediu, care să cuprindă agenda Parlamentului și a Guvernului”, a declarat pentru Sputnik președintele fracțiunii PAS.

Maia Sandu, despre necesitatea menținerii unei coaliții de guvernare consolidate>>>

Președintele fracțiunii PSRM în Parlament, Vlad Bătrâncea, s-a adresat, săptămâna aceasta, cu un apel către partenerii din majoritatea parlamentară prin care a insistat pe semnarea de urgență, săptămâna viitoare, a acordului politic între PSRM și Blocul ACUM, unde vor fi trasate cu maximă claritate obiectivele politicii interne și externe ale țării, ”pentru a exclude situații, care expun unor riscuri majore întregul proces de guvernare”.

Fluxul de știri
0