Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon către coaliție: Trebuie să fim în primul rând oameni de stat și apoi oameni politici

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon: îi îndemn pe toți din conducerea țării să fim în primul rând oameni de stat și apoi oameni politici.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, susține că este bine ca Președinția, Parlamentul, Guvernul și deputații din majoritatea parlamentară PSRM – ACUM să înțeleagă că acum au șansa istorică să schimbe lucrurile spre bine în țară și să lanseze o nouă etapă în istoria modernă a Republicii Moldova.

Ședința parlamentului 08 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv Sputnik: Blocul ACUM face dezvăluiri despre acordul care va fi semnat în coaliție

”Pentru aceasta trebuie sa dăm dovadă de înțelepciune și maturitate politică”, a declarat șeful statului.

Potrivit președintelui țării, în fața majorității parlamentare și Guvernului există mai multe provocări. Este vorba despre riscurile de ordin economic-bugetar, necesitatea promovării reformelor sociale și economice veritabile.

”Să nu uităm că oamenii așteaptă salarii și pensii mai bune, iar antreprenorii sunt gata sa deschidă noi locuri de munca și sa achite impozite daca vor avea un partener consecvent și onest in persoana instituțiilor statale. Important ca odată cu restabilirea relațiilor cu partenerii financiari externi (FMI, Banca Mondiala și alții) să nu uitam de interesul național, deoarece acordurile cu aceste instituții trebuie să fie privite ca instrumente de sporire a calității vieții cetățenilor Republicii Moldova și nu de dragul existentei acordurilor. Dacă aceste acorduri nu ne permit să atingem aceste obiective atunci trebuie renegociate și revăzute”, a menționat șeful statului.

O altă provocare care stă acum în fața guvernării, potrivit șefului statului, sunt reformele în justiție, procuratură și organele de ancheta.

Vlad Bătrîncea - Sputnik Moldova
Politică
PSRM îndeamnă Blocul ACUM să semneze un Acord de guvernare

”Sunt convins că exista voința politica in promovarea acestor reforme, însă aici trebuie sa fim foarte atenți - nu toți care activează în aceste domenii sunt persoane compromise și neprofesioniste, iar trecerea acestor instituții sub control extern reprezintă riscul major pentru statul nostru”, a menționat Dodon.

Alegerile locale general din 20 octombrie, scoaterea din captivitatea a instituțiilor de stat ce au mai rămas sub controlul fostei guvernări, promovarea unei politice externe echilibrate, sunt alte provocări, în opinia șefului statului, cărora noua guvernare trebuie să le facă față.

”Eu sper și cred ca vom face față acestor riscuri și provocări. Riscurile politice exista pentru fiecare dintre noi , însă îi îndemn pe toți din conducerea țării să fim în primul rând oameni de stat și apoi oameni politici”.

Președintele fracțiunii PSRM în Parlament, Vlad Bătrâncea, propune semnarea de urgență, săptămâna viitoare, a unui acord politic între PSRM și Blocul ACUM, în care să fie expres indicate obiectivele politicii interne și externe ale țării. Mesajul vine în contextul în care unii membri ai Blocului Politic ACUM au făcut în ultimul timp unele declarații care sunt în disonanță cu înțelegerea făcută între PSRM și ACUM, în data de 8 iunie, când a fost creată noua coaliție de guvernare.

”Insistăm pe semnarea de urgență, săptămâna viitoare, a acordului politic între PSRM și Blocul ACUM, unde vor fi trasate cu maximă claritate obiectivele politicii interne și externe ale țării, pentru a exclude astfel de situații, care expun unor riscuri majore întregul proces de guvernare”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Ședința parlamentului 08 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Există sau nu un plan secret de partajare a funcțiilor în cadrul alianței PSRM-ACUM

La rândul său, președintele fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că în sânul coaliției de guvernare se discută de ceva timp despre semnarea unui Acord în care să fie indicate prioritățile imediate pe termen scurt și mediu ale activității guvernării PSRM-ACUM.

Igor Grosu a declarat pentru Sputnik că discuțiile între cei trei parteneri ai coaliției – PSRM, PAS, PPDA – cu privire la semnarea unui astfel de document se poartă de ceva timp, însă acestea nu au fost mediatizate pe larg până la această dată.

”Este un proces pe care demult îl discutăm. Lucrăm asupra unei liste de priorități, pe termen scurt și mediu, care să cuprindă agenda Parlamentului și a Guvernului”, a declarat pentru Sputnik președintele fracțiunii PAS.

Deputatul a precizat că în prezent cele trei partide din coaliție lucrează în comun asupra textului acestui document, care ar putea fi semnat în scurt timp.

Fluxul de știri
0