Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM a intervenit pe piața valutară: Cât au ajuns să coste euro și dolarul

© Sputnik / Miroslav RotariДни открытых дверей в Национальном банке Молдовы
Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru zilele de 10 și 11 august sunt valabile cotațiile valutare oficiale stabilite de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru vineri, 9 august.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. La cursul BNM, un dolar american echivalează cu 17,68  lei, un euro – cu 19,80 lei, o hrivnă ucraineană – cu 70 de bani, un leu românesc – cu 4,19 lei moldovenești, o rublă rusă – cu 27 de bani.

Unitățile de schimb valutar din Chișinău cumpără un euro cu aproximativ 19,45 lei și îl vând cu 19,65 – 19,70 lei. Dolarul este cumpărat de punctele de schimb cu aproximativ 17,45 lei și vândut în medie cu 17,60 lei.   

Fără fluctuații dramatice și bruște

În intervalul aprilie-iunie 2019, leul sărise peste două praguri psihologice – un dolar a ajuns să coste peste 18 lei, iar un euro – peste 20 de lei.

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Rezervele valutare ale BNM au crescut cu zeci de milioane de dolari: Ce s-a întâmplat

În ultima lună, piața valutară a Republicii Moldova nu a cunoscut fluctuații importante și bruște.

Fluctuațiile zilnice de ordinul a cel mult 10 bani din ultima perioadă sunt determinate de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața valutară a Republicii Moldova.  

BNM a intervenit pe piața valutară în iulie

BNM a anunțat că a intervenit în iulie pe piața valutară, cumpărând echivalentul a 23 de milioane de dolari americani.

Aceasta înseamnă că oferta de valută depășea cererea într-o proporție mai mare decât cea considerată admisibilă de BNM.

În iunie, BNM a cumpărat valută în valoare de 14 milioane de dolari.   

Când scade și când crește leul

Prevalarea ofertei de valută asupra cererii are ca efect aprecierea leului, în timp ce oferta sub cerere determină scumpirea valutelor și, respectiv, deprecierea monedei naționale.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Ultimele date despre inflație de la BNM: Prognoză pentru 2020-2021

Moneda națională s-a depreciat cu 5,3% față de coșul valutar euro-dolar în aprilie-iunie.

Deprecierea a fost determinată de „creșterea cererii de valută din partea agenților economici”, precum și de „consumul populației neacoperit cu venituri - mai simplu spus, de creditele de consum, care în cea mai mare parte au mers pe piața valutară creând un deficit de valută”, aprecia analistul economic Veaceslav Ioniță, citat de Sputnik.

Rulajul lunar al pieţei valutare în numerar a Republicii Moldova echivalează, în medie, cu 350 de milioane de dolari americani.

Euro este cea mai tranzacționată valută în Republica Moldova – peste 67% din operațiunile de pe piața valutară din iunie 2019 au vizat această monedă.

Ponderea dolarului american a fost de aproape 17% în totalul rulajului tranzacțiilor valutare în numerar din iunie 2019, rubla rusă a avut o pondere de peste 6%, leul românesc – de 2%, hrivna ucraineană – de 0,6%.

Inflația

BNM prognozează, în cel mai recent raport, o rată a inflației de 5% în 2019 și de 6,7% în 2020.

Lingouri bancare din aur - Sputnik Moldova
Noul preț al aurului și argintului anunțat de BNM: De ce a fost necesară cotația

În intervalul aprilie – iunie 2019, rata anuală a inflației și-a continuat traiectoria ascendentă de la începutul anului curent, majorându-se de la 2,8 la sută în luna martie 2019 până la 4,4 la sută în luna iunie 2019, potrivit BNM.

Inflația a crescut ca urmare a scumpirii produselor alimentare, deprecierii monedei naționale, precum și din cauza presiunilor din partea cererii agregate, explică BNM.

Rezervele valutare

Rezervele valutare ale BNM constituiau 2 miliarde 951 de milioane 920 de mii de dolari americani la sfârșitul lunii iulie, în creștere cu 38,21 milioane dolari față de sfârșitul lunii iunie.

Totuși, actualele rezerve valutare sunt mai reduse cu peste 43 de milioane de dolari comparativ cu sfârșitul anului 2018, potrivit raportului BNM.

Fluxul de știri
0