Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rezervele valutare ale BNM au crescut cu zeci de milioane de dolari: Ce s-a întâmplat

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Rezervele valutare ale BNM au crescut în iulie, inclusiv după cumpărări de valută ce au depășit 23 de milioane de dolari și alocarea unui grant de peste 16 milioane de dolari de către Comisia Europeană.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) constituiau 2 miliarde 951 de milioane 920 de mii de dolari americani (2 951,92 mil. dolari SUA) la sfârșitul lunii iulie, în creștere cu 38,21 milioane dolari față de sfârșitul lunii iunie.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Ultimele date despre inflație de la BNM: Prognoză pentru 2020-2021

Pe de altă parte, rezervele valutare actuale sunt mai reduse cu peste 43 de milioane de dolari comparativ cu sfârșitul anului 2018, potrivit raportului BNM.

Pe parcursul lunii iulie, BNM a intervenit pe piața valutară, cumpărând valută echivalentă cu 23,04 milioane dolari americani.

De asemenea, rezervele BNM s-au completat cu 16,2 milioane dolari după alocarea unui grant, pentru suport bugetar, de către Comisia Europeană.

Majorarea activelor oficiale de rezervă ale BNM pe parcursul lunii iulie a fost determinată de:

  • intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate - 36,71 milioane dolari;
  • intervențiile nete pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută - 23,04 milioane dolari;
  • înregistrarea resurselor financiare în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova primite de la Comisia Europeană sub formă de granturi - 16,20 milioane dolari SUA (echivalentul a 14,54 milioane euro);
  • înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale - 6,09 milioane dolari;
  • veniturile de la gestionarea rezervelor valutare - 4,41 milioane dolari;
  • intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit - 0,39 milioane dolari.
Fluxul de știri
0