Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noul preț al aurului și argintului anunțat de BNM: De ce a fost necesară cotația

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Accesați arhiva multimediaLingouri bancare din aur
Lingouri bancare din aur - Sputnik Moldova
Abonare
BNM anunță prețul zilnic al aurului și argintului – de ce este necesar acest lucru și cât cântăresc rezervele de aur ale băncii centrale.

CHIȘINĂU, 27 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Un gram de aur fin va costa 805 lei în intervalul 27-29 iulie, iar un gram de argint fin - 9 lei și 34 de bani, potrivit prețurilor determinate de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
BNM a cumpărat valută în iunie: Ce s-a întâmplat cu rezervele valutare în ultima lună

Comparativ cu ziua de 26 iulie, gramul de aur s-a scumpit cu șase lei, iar prețul unui gram de argint a crescut cu opt bani.  

BNM anunță preţurile aurului şi argintului în fiecare zi lucrătoare, acestea fiind valabile din următoarea zi lucrătoare.

Pentru zilele de odihnă sau de sărbătoare este valabil preţul aurului şi cel al argintului din ziua lucrătoare precedentă, potrivit BNM.

La ce servește cotația aurului și argintului

Aceste preţuri la aur şi argint sunt utilizate de Banca Naţională pentru estimarea valorii monedelor comemorative din aur şi din argint pe care le emite.

Dar în primul rând, cotația servește la reflectarea în evidența contabilă a valorii aurului monetar deținut de BNM.

Rezervele de aur ale BNM

Bani, lei,euro, dolari, imagine simbol - Sputnik Moldova
Moldovenii au vândut sute de milioane de dolari și euro în iunie: Ce se întâmplă cu leul

Republica Moldova are rezerve de aur foarte mici, mai ales că nici nu dispune de zăcăminte aurifere, precum vecinele România și Ucraina.   

BNM raporta o rezervă de 74 de kilograme și 133 de grame de aur pur la sfârșitul anului 2018 (la fel ca în anul 2017), sub formă de lingouri de calitatea Good Delivery, potrivit informațiilor de pe site-ul instituției.

Această rezervă se numește „aur monetar”.

Topul țărilor cu cele mai mari rezerve de aur

Într-un clasament mondial ce include și instituțiile financiare internaționale, Statele Unite ale Americii dețin cele mai mari rezerve de aur - 8.133,5 de tone, fiind urmate de Germania, cu 3.369,7 de tone, locul trei fiind ocupat de Fondul Monetar Internațional (FMI), cu o rezervă de aur de 2.814 tone.

Locul patru al clasamentului îi revine Italiei, cu 2.451,8 tone, urmată de Franța - 2.436 tone, Rusia - 2.113 tone, China - 1.852 tone, Elveția - 1.040 tone, Japonia - 756,2 tone, Olanda - 612,5 tone, India - 598,6 tone.

România ocupă locul 35, cu 103,7 tone de rezerve de aur, Bulgaria - locul 49, cu 40,4 tone, Ungaria – locul 53, cu 31,5 tone, potrivit raportului World Gold Council.

Fluxul de știri
0