CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) și-a făcut publică ultima prognoză a inflației. Conform acesteia, rata inflației medii anuale va fi mai mică decât cea anticipată anterior și va constitui 5.0% în anul 2019 (5,1%, conform prognozei anterioare).
Totodată, BNM anticipează o inflație de 6.7 la sută pentru anul 2020, mai mare în raport cu prognoza anterioară, de 6,5%.
Rata anuală a inflației va crește până la nivelul maxim de 8,0 la sută în trimestrul IV din 2019, după care se va diminua continuu, până la un nivel minim de 3,9 la sută în trimestrul II al anului 2021, desprindem dintr-o analiză a BNM.
În intervalul aprilie – iunie 2019, rata anuală a inflației și-a continuat traiectoria ascendentă de la începutul anului curent, majorându-se de la 2,8 la sută în luna martie 2019 până la 4,4 la sută în luna iunie 2019, potrivit BNM.
Inflația a crescut ca urmare a scumpirii produselor alimentare, deprecierii monedei naționale, precum și din cauza presiunilor din partea cererii agregate, explică BNM.
Menționăm că în intervalul aprilie-iunie 2019, leul s-a depreciat cu 5,3% față de coșul valutar euro-dolar. În iunie, leul s-a depreciat cu 1,2% față de dolar.
Ritmul anual al inflaţiei a constituit în iunie 4,4%, potrivit BNM.
Potrivit datelor statistice oficiale, în ianuarie-iunie 2019, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2018, au crescut preţurile de vânzare la tutun – cu 58,9%, cartofi – cu 33,7%, legume - cu 27,7%, grâu (exclusiv seminţe de soi) - cu 19,7%, rapița – cu 7,7%. Totodată, s-au majorat cu 15,8% preţurile de vânzare la ovine şi caprine (în masă vie), la păsări (în masă vie) - cu 5,9%, lapte – cu 1,9%.
Aleksandr Muravski: Cum este redusă inflația în Moldova
În Republica Moldova, „inflația este diminuată prin reducerea sumelor de bani alocate programelor sociale”, a constatat economistul Aleksandr Muravski, invitat în studioul Radio Sputnik.
„Dacă este necesară reducerea deficitului bugetar, din nou sunt reduse sumele pentru programele sociale, iar impozitele sunt majorate”, a spus economistul.
Datoria externă a Republicii Moldova, care se cifrează la 7,2 miliarde de dolari, nu poate fi considerată o datorie foarte mare, a apreciat economistul.
Cea mai mare parte a datoriei externe, 5,6 miliarde de dolari, este datoria agenților economici, a precizat Muravski.