Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu, despre necesitatea menținerii unei coaliții de guvernare consolidate

© Sputnik / Miroslav RotariMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Maia Sandu a vorbit într-un mesaj postat pe o rețea de socializare despre importanța menținerii unei coaliții solide între PSRM-ACUM și a îndemnat ”persoanele confuze din blocul ACUM” să nu confunde libertatea de exprimare cu vorba goală.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Premierul Maia Sandu, unul dintre liderii coaliției de guvernare, a reacționat la apelul președintelui fracțiunii parlamentare a PSRM, Vlad Bătrâncea, prin care a chemat forțele din coaliție să semneze un acord politic în care să fie expres indicate obiectivele politicii interne și externe ale țării și să înceteze să facă declarații care sunt în disonanță cu scopurile anunțate de coaliția formată în data de 8 iunie.

Maia Sandu și-a structurat mesajul său pe trei direcții: prima – către colegii din Blocul ACUM, a doua – către PSRM și a treia – către cetățeni.

Vlad Bătrîncea - Sputnik Moldova
Politică
PSRM îndeamnă Blocul ACUM să semneze un Acord de guvernare

Sandu i-a îndemnat pe colegii deputați din Blocul ACUM să fie atenți și să nu transforme scopurile declarate ale coaliției ”în luptă de orgolii”.

”Trebuie să rămânem atenți la misiunea noastră și să nu transformăm lupta cu hoția și corupția în luptă de orgolii. Pe cei confuzi din blocul ACUM îi rog să nu încurce libertatea de exprimare cu vorba goală. Aveți de ales - fie participați la schimbare și vă asumați o muncă extrem de dificilă, fie continuați să nu faceți nimic și să inflamați societatea cu nevoile propriului ego”, a declarat Sandu.

Premierul a mai declarat că divergențele dintre ACUM și PSRM ”nu pot fi piedici în calea scopului care ne-a determinat sa avem o înțelegere”.

”Am decis să unim forțele noastre din Parlament pentru a elimina căpușa distructivă Plahotniuc. (…) Asigurarea unei justiții independente, așa încât procurorii și judecătorii să apere legea și oamenii, nu politicienii corupți, este prioritatea noastră”, a menționat Sandu.

Totodată, premierul i-a asigurat pe cetățeni că reforma în justiție va fi dusă până la capăt, iar pentru aceasta este nevoie de timp și de schimbarea legislației.

Președintele fracțiunii PSRM în Parlament, Vlad Bătrâncea, propune semnarea de urgență, săptămâna viitoare, a unui acord politic între PSRM și Blocul ACUM, în care să fie expres indicate obiectivele politicii interne și externe ale țării. Mesajul vine în contextul în care unii membri ai Blocului Politic ACUM au făcut în ultimul timp unele declarații care sunt în disonanță cu înțelegerea făcută între PSRM și ACUM, în data de 8 iunie, când a fost creată noua coaliție de guvernământ.

Ședința parlamentului 08 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv Sputnik: Blocul ACUM face dezvăluiri despre acordul care va fi semnat în coaliție

”Insistăm pe semnarea de urgență, săptămâna viitoare, a acordului politic între PSRM și Blocul ACUM, unde vor fi trasate cu maximă claritate obiectivele politicii interne și externe ale țării, pentru a exclude astfel de situații, care expun unor riscuri majore întregul proces de guvernare”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, președintele fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că în sânul coaliției de guvernământ se discută de ceva timp despre semnarea unui Acord în care să fie indicate prioritățile imediate pe termen scurt și mediu ale activității guvernării PSRM-ACUM.

Igor Grosu a declarat pentru Sputnik că discuțiile între cei trei parteneri ai coaliției – PSRM, PAS, PPDA – cu privire la semnarea unui astfel de document se poartă de ceva timp, însă acestea nu au fost mediatizate pe larg până la această dată.

”Este un proces pe care demult îl discutăm. Lucrăm asupra unei liste de priorități, pe termen scurt și mediu, care să cuprindă agenda Parlamentului și a Guvernului”, a declarat pentru Sputnik președintele fracțiunii PAS.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Dodon către coaliție: Trebuie să fim în primul rând oameni de stat și apoi oameni politici

Președintele țării, Igor Dodon, susține că este bine ca Președinția, Parlamentul, Guvernul și deputații din majoritatea parlamentară PSRM – ACUM să înțeleagă că acum au șansa istorică să schimbe lucrurile spre bine în țară și să lanseze o nouă etapă în istoria modernă a Republicii Moldova.

”Pentru aceasta trebuie sa dăm dovadă de înțelepciune și maturitate politică”, a declarat șeful statului.

Potrivit președintelui țării, în fața majorității parlamentare și Guvernului există mai multe provocări, care trebuie depășite ținând cont de interesele statului și nu a partidelor.

”Eu sper și cred ca vom face față acestor riscuri și provocări. Riscurile politice exista pentru fiecare dintre noi, însă îi îndemn pe toți din conducerea țării să fim în primul rând oameni de stat și apoi oameni politici”, a declarat președintele țării.

Fluxul de știri
0