Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Există sau nu un plan secret de partajare a funcțiilor în cadrul alianței PSRM-ACUM

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința parlamentului 08 iunie 2019
Ședința parlamentului 08 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Cum va fi partajată funcția de Procurorul General în alianța PSRM-ACUM. Președintele Igor Dodon vorbește despre ”planurile secrete”.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că în cadrul înțelegerilor care au fost făcute între membrii coaliției PSRM și Blocul politic ACUM, instalată la guvernare pe data de 8 iunie, nu există niciun plan secret de partajare a funcțiilor importante în stat, așa cum a fost anterior în cazul AIE 1 sau AIE 2.

”Noi am decis, în premieră, în comparație cu alte coaliții care au fost până acum, că nu vom împărții funcțiile de stat unui sau altui partid. Nu avem acorduri secrete”, a declarat președintele țării în cadrul unei emisiuni televizate.

Șeful statului a precizat că partenerii de guvernare au stabilit din start că principalele funcții importante în stat vor fi ocupate doar în urma unor concursuri transparente și corecte.   

Eduard Harunjen - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bomba zilei: Eduard Harunjen și-a dat demisia din funcția de procuror general

”Noi am spus în felul următor: pentru orice post important va fi concurs public. Trebuie să fie specialiști în domeniu, integri. Am acceptat cu toții că este de dorit ca în funcțiile cheie, procurorul general și alte funcții, candidații să nu fie membri de partid. Este o abordare corectă pentru a da șanse tuturor”, a menționat șeful statului.

Igor dodon a declarat că CSP urmează să anunțe cât mai urgent concursul cu privire la suplinirea funcției vacante de Procuror General.

”Trebuie să selectăm un procuror independent, profesionist, cetățean al Republicii Moldova”, a spus Dodon.

În opinia președintelui, numirea cetățenilor străini în funcțiile cheie din stat se poate egala cu pierderea statalității.

”Legislația în vigoare presupune că pot fi doar cetățeni ai Republicii Moldova. Nu vom accepta modificări. Suntem stat independent, în funcțiile cheie trebuie să avem cetățeni ai Republicii Moldova. Dacă vom începe să numim în aceste funcții cetățeni ai altor state, atunci noi pierdem statalitatea noastră”, a declarat președintele țării.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Maia Sandu, despre Procurorul General: Eu nu mai am răbdare

Procurorul general, Eduard Harunjen, și-a depus, la 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Igor Dodon a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție în baza cererii depuse.

Eduard Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

Fluxul de știri
0