Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine ar putea fi succesorul lui Vladimir Putin – Iată ce spun politologii ruși

© Sputnik / Сергей Гунеев / Trecere la banca de fotografiiРабочая поездка президента РФ В. Путина в Екатеринбург
Рабочая поездка президента РФ В. Путина в Екатеринбург - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
La ce ar trebuie să se aștepte alegătorii care și-ar dori ca Vladimir Putin să fie președintele Federației Ruse și după anul 2024? – Iată care este răspunsul unor politologi ruși.

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Rezultatele sondajului Centrului Levadia, potrivit cărora 54 la sută din cei chestionați și-ar dori ca Vladimir Putin să rămână la putere după anul 2024, arat că deocamdată rușii nu au identificat o alternativă pe măsură lui Putin, deși sunt câțiva politicieni care constant obțin o notă bună din partea societății. De această părere sunt mai mult experți care au declarat pentru RIA Novosti că cel care îl va urma pe Putin va fi un politician al noii generații politice, care va putea să propună soluții noi, inclusiv în domeniul economic.

Putin și Netanyahu - Sputnik Moldova
Israel: Campanie electorală inedită - Netanyahu, în postere cu Putin și Trump

Potrivit informațiilor făcute publice pe site-ul Centrul Levada, în iulie 2019m 54% din cei chestionați au anunțat că și-ar dori să-l vadă pe Putin în fotoliul de președinte al Rusiei după expirarea actualului lui mandat, adică după anul 2024. Alții 38% au declarat că nu și-ar mai dori acest lucru, potrivit sondajului Centrului Levada.

"După cum eu văd lucrurile, cel mai important este faptul că se menține o trăsătură distinctă a opiniei publice ruse, care constă în faptul că Vladimir Putin este perceput ca o parte indispensabilă a statalității ruse, ca un tribut important al statului rus. Acest fapt a fost atestat și mai înainte, este o tendință de durată, care a fost reconfirmat astăzi", a declarat lectorul superior al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova Alexei Zudin.

El a menționat că ratingul președintelui rus este determinat de faptul că în permanență Putin reacționează la cele mai grele probleme cu care se confruntă Rusia și cetățenii ei.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a participat sărbătorirea Zilei Flotei Militare la Sankt Petersburg - Sputnik Moldova
Rusia
Parada navală: Federația Rusă sărbătorește Ziua Flotei Militare

"Fie că este vorba de chestiuni ce țin de procesul politic mondial, de tot felul de crize care au loc în relațiile internaționale sau de situațiile excepționale care uneori au loc în țara noastră. În acest sens, Vladimir Putin nu se dezminte: își asumă răspunderea, ia decizii. Și oamenii văd că interesele cetățenilor ruși niciodată nu iese din câmpul lui de atenție. Președintele Putin este un președinte care muncește, care se gândește în permanență la soarta Rusiei și la bunăstarea cetățenilor ruși", a explicat Zudin.

Un alt politolog – Constantin Kalacev, care este conducătorul "Grupului de experți politici", afirmă că este important să atragem atenția la vârsta celor chestionați. El amintește că oameni în etate, de regulă, nu sunt predispuși la schimbări, iată de ce este interesant să vedem ce opțiuni au avut tinerii și oamenii de vârstă medie.

Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Bernie Ecclestone: „Vladimir Putin este un băiat bun și ar trebui să conducă Europa”

În același timp, spune Constantin Kalacev, este importat să înțelegem ce îi așteaptă pe rușii care și-ar dori ca Putin să fie președinte și după anul 2024.

"Eu cred că acești oameni doresc ca Putin să se concentreze pe agenda dezvoltării interne a țării. De fapt, asta a fost așteptarea de după alegeri. Ratingul lui Putin este, bineînțeles, înalt, dar el trebuie să fie confirmat de o creștere economică adevărată, de îmbunătățirea vieții oamenilor, creșterea veniturilor lor și de alte chestiuni care țin de confortul social. Dar dacă omul politic are un rating înalt, dar, în același timp, confortul social și optimismul oamenilor sunt în cădere, atunci în viitor oamenii vor înceta să mai creadă în acest politician", a menționat Constantin Kalacev.

Dar expertul menționează că este puțin probabil ca Putin să mai accepte un mandat de președinte. El menționează că, deși nu va mai fi președinte, actualul lider al Rusiei își va menține poziția și influența în sânul puterii.

Președintele Boliviei, Evo Morales, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Politică
Rusia și Bolivia pledează împotriva unor presiunii din exterior asupra statului

"El nu va mai fi președinte după 2024. Sunt convins de acest fapt. Este clar că el va influența politica rusă întotdeauna. Întreaga elită actuală îi este datoare, dar oricum le nu va accepta un nou mandat. Cred că el nici nu-și prea dorește să se afle la putere. Este evident că el deja a obosit, dar ne vede cui i-ar putea transmite puterea. El își dorește să rămână lider național. Dar lider național și președinte nu este neapărat același om", a declarat Kalacev.

În acest caz, spune expertul, identificarea unui succesor devine o chestiune de primă importanță.

"Nu cred că el își va "irosi ratingul" pentru o nouă participare la alegerile prezidențiale. Dar dacă el va desemna un succesor care va fi acceptat de majoritate, atunci ratingul lui Putin va crește. Dacă el își dorește să rămână un politician popular până la sfârșitul zilelor sale, atunci el are nevoie de o mișcare, trebie să jertfească cu ceva, să renunțe la ceva, să arate tuturor că pentru el puterea nu este un scop în sine, ci doar un instrument prin care poate fi îmbunătățită situația din țară", conchide Kalacev.

Experții au menționat că deocamdată opinia publică din Federație Rusă nu a identificat nici un politician care ar putea pretinde la rolul de succesor al lui Vladimir Putin, deși există un șir de politicieni și de oameni de stat care se bucură în mod constat de aprecieri înalte.

Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Lavrov a explicat de ce sunt prost soluționate problemele de pe arena mondială

"Unul dintre aceștia este Serghei Șoigu, șeful Ministerului Apărării, altul – Serghei Lavrov. Deja de bună bucată de timp, el primesc aprecieri pozitive cu regularitate. Dar și primul, și al doilea au o particularitate interesantă – ei lucrează împreună cu Vladimir Putin, ambii lucrează sub conducerea lui, sunt membrii ai echipei lui", a constatat Zudin.

Kalacev spune că societatea rusă este interesată acum de fețe mai tinere care s-ar afla la putere. Mulți și-ar dori să vadă la cârma țării pe reprezentanții noii generații politice, care ar putea aduce soluții noi, proaspete, inclusiv în domeniul economic, susține expertul.

"iată de ce eu cred că, dacă este să vorbim despre posibilul succesor al lui Putin, atunci acesta trebuie să fie în mod neapărat reprezentantul noii generații politice, care să se bucure de încrederea lui Putin, care să poată asigura transferul puterii, dar care să aducă ceva nou în imaginea președintelui. Orice societate ajunge la un fel de saturație, oboseală electorală, nu poți să fii popular veșnic. Mai devreme sau mai târziu, oamenii obosesc de tine. Orișice are un termen de întrebuințare, de exploatare, chiar și politicienii", a menționat politologul.  

Sondajul Centrului Levadia a fost efectuat în perioada 18-24 iulie 2019, pe un eșantion de 1605 oameni, cu vârste de la 18 ani în sus, care reprezintă populația întregii Rusii, atât din orașe, cât și din sate – în total 137 de localități din 50 de componente ale Federației Ruse. Marja de eroare nu depășește 3,4 la sută.

Fluxul de știri
0