Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Riscuri majore pentru sănătate: Cod Galben de caniculă și presiune atmosferică scăzută

© Sputnik / Maxim Blinov / Accesați arhiva multimediaArșiță, foto de arhivă
Arșiță, foto de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Valorile termice vor depăși 33 – 34 de grade la umbră, iar presiunea atmosferică va fi scăzută cel puțin o săptămână. Efectele acestor fenomene asupra organismului uman și recomandările medicilor.

CHIȘINĂU, 27 iul – Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a instituit Cod Galben de caniculă pentru intervalul 27-30 iulie. Pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33..34 de grade Celsius la umbră.

Жара в Москве - Sputnik Moldova
Anomalie meteo la sfârșit de iulie: Cum va fi vremea sâmbătă și duminică

Aceasta înseamnă că valorile termice ale aerului vor depăși 40 de grade Celsius la soare.

Canicula va fi însoțită, până cel puțin în 2 august, și de o presiune atmosferică scăzută, de aproximativ 140 de milimetri ai coloanei de mercur.

Temperaturile înalte în condițiile unei presiuni atmosferici scăzute sunt mai dificil de suportat de către persoanele meteosensibile și cele cu probleme ale aparatului circulator.

Ce urmări poate avea presiunea atmosferică scăzută

Medicii spun că presiunea atmosferică scăzută determină creşterea tensiunii arteriale şi accelerează ritmul cardiac, iar sângele se oxigenează mai puțin.

Фонтан в сквере театра оперы и балета - Sputnik Moldova
Chișinăul se încinge la maximum vara, iar datele meteo oficiale nu reflectă realitatea

Totodată, presiunea atmosferică scăzută poate favoriza crizele de astm, de reumatism şi dureri musculare.

În special, persoanele meteosensibile sau cele cu afecțiuni ale aparatului circulator pot fi afectate. Lor li se recomandă să acorde în aceste zile o mai mare atenție cantității de cofeină pe care o consumă, să evite în general băuturile sau alimentele ce determină creșterea presiunii arteriale și accelerează pulsul.

Medicii le recomandă persoanelor meteosensibile să păstreze o stare bună de spirit atunci când se schimbă vremea, pentru că sănătatea corpului depinde în mare măsură de starea psihică și emoțională a omului.

Presiunea atmosferică reprezintă presiunea exercitată de aerul din atmosferă asupra scoarței terestre și, prin urmare, asupra tuturor oamenilor, animalelor și obiectelor de pe Pământ.

Фонтан  - Sputnik Moldova
Viitorul într-o lume fierbinte: Ce se va întâmpla cu Republica Moldova

Presiunea atmosferică normală este de 160 de milimetri ai coloanei de mercur la nivelul mării. La altitudini mari (la munte), presiunea atmosferică este mai mică.

În condițiile Republicii Moldova, valoarea presiunii atmosferice de aproximativ 150 de milimetri ai coloanei de mercur este prezentată drept normală de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Presiunea atmosferică se măsoară cu barometrul.

Recomandările medicilor și salvatorilor pentru zilele toride

Medicii ne recomandă ca în perioadele cu temperaturi ridicate să consumăm doi litri de apă pe zi, să evităm băuturile alcoolice şi băuturile dulci carbogazoase, să consumăm fructe şi legume în stare proaspătă.

Первый троллейбус в аэропорт  - Sputnik Moldova
Transportul public – calvar în Chișinău pe timpul caniculei: Ce ne așteaptă pe viitor

Mai suntem sfătuiți să ne reducem efortul fizic în miezul zilei, să ne protejăm de soare prin purtarea hainelor de culoare deschisă, din fibre naturale și să evită scăldatul în bazinele cu apă stătătoare.

Salvatorii ne îndeamnă să respectăm normele antiincendiare, pentru că pe timp de arșiță crește și pericolul izbucnirii incendiilor de vegetație.

Mai suntem sfătuiți să nu ne scăldăm în locuri neamenajate şi neautorizate și să respectăm regulile de comportament pe apă.

Fluxul de știri
0