Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numirea unui procuror general interimar a fost compromisă

© Sputnik / Miroslav RotariNoul sediu al Procuraturii Generale
Noul sediu al Procuraturii Generale - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Superior al Procurorilor nu-i va înainta astăzi șefului statului candidatul pentru funcția de procuror general interimar. Vezi din ce motive.

CHIȘINĂU, 26 iul – Sputnik. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) la care urma să fie identificată și înaintată șefului statului, Igor Dodon, propunerea de desemnare a procurorului general interimar, a fost amânată. Ședința CSP a fost stabilită pentru ora 10:00, însă din lipsă de cvorum a fost amânată pentru o dată încă care nu a fost stabilită.

Ședințele CSP sunt deliberative dacă la ele participă cel puțin 2/3 din cei 12 membri. La ședința de astăzi au fost prezenți doar 4 membri ai CSP.

Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova

Membrii CSP trebuiau să formuleze astăzi și înainteze șefului statului, Igor Dodon, propunerea de desemnare a procurorului general interimar. La acest concurs s-au înscris trei persoane, este vorba despre procurorii Viorel Morari, Anatolie Istrati și Viorel Radețchi.

Aceștia urmează să susțină interviul în fața membrilor CSP la una din ședințele următoare ale Consiliului.

Tot vineri, CSP urma să anunțe concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat pentru presa de la Chișinău că va numi procurorul general interimar, la începutul săptămânii viitoare.

”Acest procuror va trebuie să se ocupe de dosarele pe care nu a vrut să le investigheze predecesorul său: este vorba despre Kroll, schemele de corupție și altele”, a declarat președintele.

În opinia șefului statului, deja la mijlocul lunii august vor fi vizibile rezultatele activității noului procuror general interimar.

”Vor fi dosare concrete, persoane concrete care vor fi învinuite, astfel ca oameni să vadă că sunt rezultate concrete”, a declarat președintele țării. 

Parlamentul de la Chișinău a votat, săptămâna trecură, în lectură finală, o lege care permite șefului statului să desemneze prin decret prezidențial un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea unui nou procuror general. Proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură a fost elaborat urmare a demisiei procurorului general, Eduard Harunjen, și intervenirea vacanței funcției de procuror general.

Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Un nou procuror general interimar ar putea fi numit până la sfârșitul acestei săptămâni

Potrivit legii, ”în cazul intervenției vacanței funcției de procuror general, președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, desemnează un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a procurorului general prin decret prezidențial.

Legea cu privire la Procuratură reglementa modul de asigurare a interimatului funcției de procuror general doar în cazurile de absență a acestuia sau imposibilitatea de exercitare a funcțiilor sale, nu și în cazul demisiei procurorului general.

Primele dosare de care se va ocupa noul procuror general interimar>>>

Potrivit deputaților, intervenirea vacanței funcției de procuror general reprezintă o situație deosebită care necesită soluții prompte și operative care să asigure continuitatea activității Procuraturii.

Procurorul general Eduard Harunjen și-a depus, pe 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

Fluxul de știri
0