Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un nou procuror general interimar ar putea fi numit până la sfârșitul acestei săptămâni

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Генеральной прокуратуры Молдавии
Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
CSP se va convoca în ședință pentru formularea în adresa președintelui Republicii Moldova a propunerii de desemnare a procurorului general interimar.

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se va convoca, vineri, 26 iulie, în ședință pentru formularea în adresa președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a propunerii de desemnare a procurorului general interimar.

Ședința va începe la ora 10:00  și se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Superior al Procurorilor.

Membrii CSP invită toate persoanele care doresc să candideze la funcția de procuror general interimar să depună dosarele de participare la Aparatul Consiliului Superior al Procurorilor până pe data de 26 iulie, ora 09:00. Candidații urmează să corespundă exigențelor prevăzute expres în art.17 din Legea cu privire la Procuratură.

Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Igor Dodon va desemna Procurorul General interimar: Cine va fi acesta

La cerere candidatul va anexa CV-ul și declarația pe propria răspundere că în ultimii trei ani până la anunțarea concursului nu a fost membru și/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizații social-politice, precum și că, anterior, nu i-a fost constatată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni.

Parlamentul de la Chișinău a votat, săptămâna trecură, în lectură finală, o lege care permite șefului statului să desemneze prin decret prezidențial un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea unui nou procuror general. Proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură a fost elaborat urmare a demisiei procurorului general, Eduard Harunjen, și intervenirea vacanței funcției de procuror general.

Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova>>>

Potrivit legii, ”în cazul intervenției vacanței funcției de procuror general, președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, desemnează un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a procurorului general prin decret prezidențial.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu oferă detalii despre viitorul procuror general al Republicii Moldova

Legea cu privire la Procuratură reglementa modul de asigurare a interimatului funcției de procuror general doar în cazurile de absență a acestuia sau imposibilitatea de exercitare a funcțiilor sale, nu și în cazul demisiei procurorului general.

Potrivit deputaților, intervenirea vacanței funcției de procuror general reprezintă o situație deosebită care necesită soluții prompte și operative care să asigure continuitatea activității Procuraturii.

Procurorul general Eduard Harunjen și-a depus, pe 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

Fluxul de știri
0