CHIȘINĂU, 26 iul – Sputnik. Proiectul de lege prevede modificarea unui set de acte pentru a putea permite importul de autobuze rulate mai vechi de 10 ani.
Potrivit autorilor proiectului, la prima vedere pare că acest document va duce la învechirea parcului de autobuze pentru transportul pasagerilor, însă în realitate nu este aşa.
La baza elaborării proiectului de lege au stat trei lucruri – situația alarmantă privind numărul și starea tehnică a autobuzelor care transportă călători pe teritoriul Moldovei și în trafic internațional, interzicerea de la 1 iunie 2019 a punerii la evidență a unor mijloace de transport și interzicerea din 2022 a exploatării automobilelor reutilate.
Potrivit autorilor, se propune majorarea termenului de exploatare (a vârstei) la importul mijloacelor de transport auto clasificate la poziţia tarifară „8702”, destinate transportării a mai mult de 20 de persoane, precum şi pentru motoarele şi caroseriile lor, de la zece ani la 15 ani.
De asemenea, se propune majorarea termenului de exploatare (vârstei) la importul autovehiculelor concepute pentru transportul a maximum 20 de persoane, clasificate la poziţia „8702”, precum şi pentru motoarele şi caroseriile lor, de la șapte la zece ani.
În același timp, prin alt proiect de lege ce ține de modificarea Codului transporturilor rutiere se propune – începând cu 2022, limitarea termenului de exploatare (a vârstei) mijloacelor de transport auto clasificate la poziţia tarifară „8702” destinate transportării a mai mult de 20 de persoane, precum şi pentru motoarele şi caroseriile lor la 25 ani, iar a autovehiculelor concepute pentru transportul a maximum 20 de persoane, clasificate la poziţia „8702”, precum şi pentru motoarele şi caroseriile lor la 18 ani.
Acest proiect, la prima vedere, pare că duce la învechirea parcului de autobuze, însă datele statistice arată că din 1.524 de unități de transport înmatriculate în Moldova, destinate transportării a mai mult de 40 persoane, doar 587 (sau o treime) au termenul de exploatare (vârsta) mai mic de 25 ani.
În Codul transporturilor rutiere la moment este stipulat că, din anul 2020, persoanele pot fi transportate doar cu mijloace de transport auto care corespund normei ecologice EURO-1, cea ce ar însemna vârsta maximă de 28 de ani.
Majorarea termenului de exploatare (a vârstei) la importul mijloacelor de transport auto este necesară din punct de vedere economic, deoarece un autobuz destinat pentru transportul a mai mult de 40 persoane cu vârsta de zece ani este de trei ori mai scump decât unul de 15 ani. Acest lucru este valabil și pentru autobuzele cu o capacitate mai mică.
Astfel, autorii proiectului consideră cred că acest proiect va duce din contra la înnoirea parcului de autobuze, și, respectiv, la ridicarea nivelului de securitate a transportului de persoane și la îmbunătățirea nivelului serviciilor acordate.