Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Gazoductul Ungheni-Chișinău este un proiect fără rost

© SputnikВиктор Парликов
Виктор Парликов - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în energetică Victor Parlicov consideră că toată infrastructura aferentă gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău nu va fi finalizată până la capăt. Astfel acest gazoduct nu va ajunge să fie funcțional.
Expert: Gazoductul Ungheni- Chișinău, fără rost.

Expertul a declarat pentru studioul radio Sputnik Moldova că nu vede necesitatea, din punct de vedere economic și tehnic, de a construi un nou gazoduct.

„Cred că se va ajunge la o soluție firească, normală și logică de a asigura reversul pe gazoductul transbalcanic și atunci va dispărea necesitatea de a investi sute de milioane de euro pentru a construi un gazoduct nou de livrare a gazului, atunci când ai conductele neutilizate la capacitate maximă. Costurile pentru modernizarea stațiilor de compresie prin regim de revers s-ar estima la aproximativ 10 milioane de euro. Și avem mai multe exemple în Europa, când unele state au recurs la asemenea posibilități”, a declarat Victor Parlicov.

Unii experți consideră însă că Moldova nu ar putea lua gaz în regim revers din Europa fără acordul companiei ruse Gazprom.

Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău trebuia să fie dat în exploatare în trimestrul patru al anului 2017. Ulterior, termenul a fost extins până în 2018, iar la sfârșitul anului trecut autoritățile anunțau deja finalizarea construcției acestei conducte până la Chișinău, la sfârșitul anului 2019. În cazul în care va fi dată în funcțiune, conducta Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în Republica Moldova.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0