Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vaccinul anti HPV ar putea deveni obligatoriu în Moldova

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaVaccin
Vaccin  - Sputnik Moldova
Abonare
Din anul 2019, în Moldova ar putea fi introdus un vaccin care va fi obligatoriu pentru fetele de la vârsta de 10 ani.

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. Vaccinul anti HPV ar putea deveni obligatoriu în Moldova, începând cu anul 2019. Este vorba despre vaccinul contra Papilomavirus uman (HPV), care ar putea fi obligatoriu pentru fetele care au împlinit vârsta de 10 ani.

Vaccin - Sputnik Moldova
Efecte adverse ale vaccinului anti-HPV. Ce cred japonezii

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune ca obligativitatea administrării acestui vaccin să fie inclusă în Programul național de imunizări pentru anii 2016-2020. Astfel, dacă Guvernul va susține această propunere, atunci vaccinul contra Papilomavirus uman va fi introdus ca vaccin nou în Calendarul național de imunizări din anul 2019. Vaccinul respectiv va fi promovat în calitate de vaccin obligatoriu pentru fetele de la vârsta de 10 ani.

Papilomavirus uman poate cauza cancerul de col uterin. Specialiștii de la minister susțin că introducerea vaccinului dat în Calendarul vaccinărilor obligatorii va determina o responsabilitate mai înaltă a lucrătorilor medicali și a populației față de prevenirea prin vaccinare a afecțiunilor provocate de Papilomavirusul uman. Totodată, se vor reduce esențial cheltuielile pentru tratament și susținere socială a bolnavilor și, ce este cel mai important, se vor salva sute de vieți.

Potrivit ministerului, realizarea proiectului nu va implica cheltuieli financiare suplimentare. Prin evaluarea cost-eficienței implementării vaccinului contra Papilomavirusului uman, efectuat de doi experți de la Universitatea Tehnologică din Berlin și Cartierul general OMS s-a concluzionat că implementarea acestui vaccin este cost-eficientă pentru țară.

”Prin implementarea vaccinului, la o acoperire vaccinală de 80 la sută, vor fi economisite cheltuieli pentru tratament în mediu 264 de mii de dolari anual și salvați 2.158 ani/viață”, potrivit estimărilor MSMPS.

Republica Moldova va beneficia de preț facilitator de 4,5 dolari per doză pentru procurarea vaccinului contra HPV prin UNICEF până în anul 2025 inclusiv, la costul actual al vaccinului pe piață 15-20 de dolari/doză.

În Moldova, la fiecare trei zile, o femeie moare de cancer de col uterin

Вакцинация против гриппа, архивное фото - Sputnik Moldova
Societate
OFICIAL: 15 mii de fetițe vor fi vaccinate. Anunțul Ministerului Sănătății

Cancerul de col uterin reprezintă o problemă majoră de sănătatea publică în Republica Moldova, fiind una dintre formele cel mai frecvent diagnosticate de cancer în rândul femeilor. Incidența prin cancer de col uterin constituie circa 17 cazuri la 100 de mii de populație, iar mortalitatea – 9 cazuri la 100 de mii de populație. Majoritatea cazurilor sunt înregistrate la femei cu vârsta cuprinsă între 35-60 de ani.

Practic, în țară zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză.

Cancerul de col uterin ocupă locul trei printre cancerele la femei în țara noastră și locul întâi printre cancerele femeilor cu vârsta de 15-44 de ani. Acest fenomen are impact specific negativ asupra vieţii reproductive a femeilor, precum şi asupra condiţiilor sociale şi economice.

Două vaccinuri anti HPV

În anul 2006 au fost licențiate două vaccinuri care previn sigur infectarea cu Papilomavirusul uman cu o eficiență de 90-97 la sută față de cinci tipuri oncogene dominante ale acestui virus. La finele anului 2018, aceste vaccinuri au fost implementate în 86 de țări ale lumii, 37 din 53 state din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății.

Spital - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În fiecare an, sute de femei din țară mor din cauza cancerului de col uterin

Vaccinurile contra Papilomavirusului uman, de la apariție și până în prezent, sunt costisitoare pentru procurări directe. Pentru a facilita accesul la aceste vaccinuri, în 2016, Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI) a inclus vaccinurile date în portofoliul de asistență pentru țările cu venituri mici, inclusiv pe o perioadă de 2 ani în cadrul unui program pilot pentru 14 state, inclusiv Republica Moldova. Urmând inițiativa GAVI și  având în vedere povoara cancerului de col uterin pentru populația țării, în anul 2016 Republica Moldova a depus cerere către GAVI privind acordarea asistenței.

Cererea Republicii Moldova a fost aprobată prin decizia Comitetului GAVI din 12 mai 2017. Pentru implementarea vaccinului țara a beneficiat gratuit de 66.200 de doze de vaccin HPV tetravalent ”Gardasil” pentru vaccinarea a câte 15 mii de fete cu vârsta de 10 ani.

Fluxul de știri
0