Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În fiecare an, sute de femei din țară mor din cauza cancerului de col uterin

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
Începînd cu data de 10 mai şi până pe 25 august, instituţiile medicale primare din ţară vor organiza examenul ginecologic profilactic printr-o modalitate nouă - prelevarea citologiei în mediu lichid.

CHIȘINĂU, 2 mai – Sputnik. Anual, în ţară sunt înregistrate între 300-350 cazuri noi de cancer de col uterin. În fiecare an, circa 180 de femei decedează din cauza cancerului de col uterin pentru că se adresează tardiv la medic. Această maladie se plasează pe locul şapte în structura bolilor oncologice. Cancerul cervical afectează preponderent femeile tinere. Cele mai multe cazuri survin în perioada de vârstă cuprinsă între 35 şi 60 de ani.

Îngrijorează şi faptul că mortalitatea provocată de cancerul cervical rămâne a fi foarte înaltă, cauza fiind depistarea cancerului în stadii tardive. Circa 56,6% din cazuri sunt descoperite în stadiile III şi IV.

Toate femeile, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 61 de ani, sunt îndemnate să efectueze screeningul colului uterin pentru a preveni îmbolnăvirea și a depistă la timp cancerul cervical. 

Капельница - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chişinău, Bălţi şi Orhei – regiunile cele mai afectate de cancer

Începând cu data de 10 mai şi până pe 25 august, instituţiile medicale primare din ţară vor organiza examenul ginecologic profilactic printr-o modalitate nouă — prelevarea citologiei în mediu lichid.

Fiecare femeie din grupul ţintă trebuie să se prezinte la cabinetul de examen ginecologic profilactic, unde va beneficia de testul de prelevare a citologiei în mediu lichid. Dacă pacientei i se depistează o patologie, va fi examinată suplimentar prin colposcopie.

Screeningul colului uterin se realizează o dată la trei ani şi este acoperit integral din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Prin intermediul acestuia pot fi prevenite până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

Fluxul de știri
0