CHIȘINĂU, 17 apr — Sputnik, C.S. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat lansarea campania de vaccinare împotriva Papilomavirusului uman (HPV), asta în condițiile în care Austria a renunțat în 2008 la vaccinurile anti-HPV din cauza efectelor adverse, iar Japonia, în anul 2013.
"După ce Austria a refuzat în 2008 să mai recomande vaccinul HPV (împotriva papilomavirusului uman), iată că și Japonia decide acest lucru în 2013. Motivul: număru mare de plângeri depuse legate de siguranța scăzută a acestor vaccinuri care a provocat controverse în întreaga lume", anunța în 2014 publicația franceză agoravox.fr.
Potrivit The Japan Times, Ministerul japonez al Sănătății a decis la 14 iunie 2013 să nu mai recomande vaccinarea anti-HPV a fetelor, din cauza numărului mare al efectelor adverse cauzate de vaccinul Gardasil și Cervarix.
Mika Matsufuji, care reprezinta o asociație a părinților victimelor cancerului de col uterin, a declarat că decizia Ministerului japonez al Sănătății este un "mare pas înainte". Fiica ei, care a fost vaccinata cu vaccin anti-HPV în 2011, nu mai poate merge și în prezent este imobilizată în scaunul cu rotile. Totodată, Asociația solicită stoparea vaccinării anti-HPV.
”După vaccinul împotriva cancerului de col uterin, fete sănătoase ajung la spital”, scrie Matsufuji pe pagina sa de Facebook.
În anul 2016, Guvernul japonez a anunțat că cei care au avut de suferit din cauza reacțiilor adverse în urma administrării vaccinului împotriva cancerului de col uterin, care a fost recomandat de Guvern, sunt încurajați să acționeze statul și medicii în judecată, potrivit The Japan Times.
Potrivit unui calcul simplu, Guvernul de la Chișinău a cheltuit de la bugetul de stat aproximativ patru milioane de lei (225 de mii de dolari) pentru a procura vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV). Potrivit Ministerului Sănătății, prețul actual al acestui vaccin pe piață, pentru achiziții în cantități mari, este de aproape 15 dolari per doză.
Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI) a făcut și o ofertă Guvernului de la Chișinău. Aceasta a anunțat că în cazul în care țara va decide să continue imunizările în acest sens și pe parcursul anilor 2019-2025, atunci vaccinul va fi procurat la prețul propus GAVI de 4,60 dolari, prin intermediul UNICEF.
În timp ce Guvernul Japoniei nu mai recomandă acest vaccin, Guvernul de la Chișinău îl recomandă fetițelor chiar începând cu vârsta de 9 ani. Precizăm că papilomavirusul uman este transmis în principal pe cale sexuală.
Ministerul, în comun cu Centrul Național de Sănătate Publică și cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au demarat o adevărată campanie propagandistică pro-vaccinare în care încearcă să dea asigurări că vaccinul este sigur și critică dur pe cei care pun la îndoială siguranța lor.
"Da, toate cele trei vaccinuri anti-HPV sunt unele din cele mai sigure și eficiente vaccinuri licenţiate vreodată", dau asigurări cei de la CNSP.
Totodată ei sunt revoltați că ”pe reţelele de socializare și printre tineri sunt vehiculate zvonuri ce leagă vaccinarea anti-HPV cu reacţii adverse grave sau cu probleme cronice de sănătate. Această corelaţie nu este dovedită de studiile profunde”.
Cu toate că Guvernul încearcă să ne convingă că există studii care ar confirma siguranța vaccinurilor Gardasil și Cervarix, iată care sunt concluziile grupului independent Judicial Watch cu privire la profilul de siguranță al vaccinului:
- Gardasil este un vaccin cu acțiune profilactică, preventivă, dar nu poate trata infecția preexistentă cu HPV. Nu este un vaccin anticancer sau un tratament pentru cancer.
- Gardasil este comercializat ca un vaccin care previne cancerul, dar nu a fost evaluat potențialul său de carcinogenecitate sau genotoxicitate.
- Gardasil nu este 100% eficient împotriva tuturor infecțiilor cu HPV. El este conceput să protejeze doar împotriva a 4 tulpini de HPV, cu toate că există peste 30 de tulpini (care se transmit pe cale sexuală — n.r.), dintre care cel puțin 15 pot cauza cancer.
- Cu toate că Gardasil este cel mai scump vaccin recomandat vreodată de FDA, eficacitatea sa pe termen lung este necunoscută și ar putea fi foarte scurtă, pe durata a 2-3 ani.
- În timpul studiilor clinice, a fost folosit un placebo care conține aluminiu. Aluminiul poate cauza leziuni celulare permanente și este un placebo reactiv, spre deosebire de substanțele standard folosite ca placebo (soluții saline).
Potrivit unui studiu al cercertătorilor canadieni, publicat în 2011, în Annals of Medicine, "Gardasil a produs un număr de efecte secundare de 3 ori mai mare decat toate celelalte vaccinuri din programul american reunite sau ca vaccinul Cervarix a dus la multiplicarea de 6 până la 24 de ori a efectelor secundare în comparatie cu toate celelalte vaccinuri din programul britanic".
În anul 2012 în British Medical Journal a fost publicat cazul unei fete la care vaccinul Gardasil a indus o stare de menopauza precoce, cu distrugerea țesutului ovarian. Cercetătorii au precizat foarte clar că au exclus toate celelalte cauze posibile, nelăsând astfel niciun dubiu asupra rolului dramatic al vaccinului tetravalent Gardasil. În plus, au menționat în publicația lor că urgent sunt necesare studii suplimentare pentru ca ar putea exista mult mai multe cazuri de acest fel.
Observăm că vaccinul anti-HPV a provocat controverse în întreaga lume, care a pus în gardă guverne ale statelor înalt-dezvoltate. Acum ne întrebăm și noi dacă Guvernul este sigur că această campanie de vaccinere este în interesul propriilor cetățeni. Sau este vorba de interesul companiilor farmaceutice, precum Merck Sharp & Dohme sau GlaxoSmithKline, lobby-ul cărora este atât de puternic încât reușesc să transforme o problemă de sănătate în mijloc de a face business. Apropo, chiar MSMPS anunță că au fost vândute milioane de doze în 74 de state ale lumii.
Să vă vaccinați sau nu rămâne la latitudinea fiecăruia, însă decizia trebuie să fie un conștientă și asumată. Pentru că, învățând din experiența altor state, am putem să evităm tragedii și pierderi de vieți omenești. Vă propunem să urmăriți un documentar danez despre efectele adverse ale vaccinului HPV, unde și medicii s-au alăturat îngrijorărilor exprimate de familii.
Și, având în vedere că Ministerul Sănătății este atât de preocupat de soarta fetelor care încep viața sexuală la o vârstă fragedă, poate ar fi cazul ca Ministerul Educației împreună cu Biserica să demareze o campanie de informare și promovare a valorilor tradiționale, a fecioriei, a valorilor morale și familiei, prin care să fie combătut desfrâul, infidelitatea sau viața sexuală dezordonată promovată pe scară largă de media mainstream? Poate e cazul să medităm asupra importanței revenirii la studiul Religiei în școală? Cel puțin în urma unui astfel de program nimeni nu-și va pierde viața sau capacitatea locomotorie.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.