Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iaurt cu probleme în magazine din Chișinău: Avertismentul unei ambasade

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova
Abonare
„Iaurtul grecesc” produs în afara Greciei nu are calitatea produsului autentic. Decât să cumpărăm un surogat, mai bine preparăm din lapte acru un produs asemănător iaurtului grecesc - află cum anume.

CHIȘINĂU, 21 iul, Sputnik, Eleonora Lisnic. În unele rețele de magazine din Chișinău se vinde un iaurt cu denumirea „iaurt grecesc” produs în România.

Acesta devine tot mai popular în Republica Moldova, pentru că oamenii, după ce locuiesc o vreme în Grecia sau se odihnesc în această țară, doresc să-și prepare și acasă tzatziki – o salată-sos din castraveți și iaurt dens din bucătăria tradițională grecească. 

Ambasada Greciei în România le-a solicitat, zilele trecute, autorităților de la București să nu mai permită comercializarea iaurtului sub denumirea „iaurt grecesc” produs în România.

Ambasada Greciei a subliniat că există „diferențe de calitate între iaurtul autentic grecesc și cel fabricat în România”.

Chefir  - Sputnik Moldova
Societate
Sfatul experților: Cum să alegi produse lactate de calitate în Moldova

Solicitarea Ambasadei Greciei „este îndreptățită”, a declarat pentru Sputnik președintele Asociației Pro-Consumatori din România, Costel Stanciu.

„Din păcate, unii producători români fabrică surogate de genul „iaurt în stil grecesc” sau „iaurt cu specific grecesc” - produse care induc în eroare consumatorul român, creându-i impresia că aceste produse sunt realizate după o rețetă grecească tradițională și fabricate după o licență cumpărată de la un producător de iaurt din Grecia”, a menționat Costel Stanciu.

„De câțiva ani, asistăm în Uniunea Europeană la un proces de denaturare gravă a unor produse alimentare tradiționale, proces care se desfășoară cu complicitatea unor instituții europene și a unor guverne naționale”, a declarat președintele Asociației Pro-Consumatori din România.

Costel Stanciu a subliniat că „firesc ar fi ca italienii să fabrice mozzarella din lapte de bivoliță, grecii să fabrice iaurt din lapte de capră, cehii să fabrice șuncă de Praga din pulpă de porc și exemplele pot continua”.

„Consumatorul este singurul perdant al acestui proces de falsificare a produselor alimentare”, a mai declarat Costel Stanciu.

Cum ne preparăm acasă iaurtul pentru tzatziki

Iaurtul pentru tzatziki  poate fi înlocuit cu un produs asemănător obținut din lapte acru moldovenesc (din lapte de vacă, oaie sau capră).

Супермаркет - Sputnik Moldova
Societate
N-o să-ți vină să crezi: Greșeala pe care o fac moldovenii atunci când merg la cumpărături

Pentru aceasta, laptele acru trebuie lăsat să se scurgă cel puțin o oră printr-o sită sau o strecurătoare din tifon.

Este simplu: o sită se așează pe un bol, laptele acru se toarnă în sită, se acoperă cu un capac, iar bolul cu sita în el se lasă în frigider până la scurgerea zerului și obținerea consistenței potrivite pentru tzatziki.

De regulă, în Grecia se folosește pentru această salată un iaurt din lapte de capră sau oaie.

Rețeta mea de tzatziki

Tzatziki (ţaţichi) se serveşte simplu, cu pâine, dar se potrivește și ca sos pentru mâncăruri din cartofi, conopidă, alte legume, peşte copt sau prăjit. Această salată-sos se garniseşte cu măsline.

După multiple încercări, acum o prepar în felul următor: 300-400 de grame de castraveţi curățați de coajă îi dau prin răzătoare medie sau mare, iar bucăţelele le strâng în pumn, pentru a stoarce sucul.

Lapte - Sputnik Moldova
Societate
Noi reguli pentru producătorii de lactate din Moldova: Iată ce a decis Guvernul

Amestec apoi cu iaurt  (150 – 400 de grame, o cantitate care să asigură consistența dorită), 1-2 linguri de ulei de măsline virgin (obţinut prin presare la rece, cu gust amărui), puţin mărar (sau/și pătrunjel) verde tocat mărunt. 

După aproximativ 5 minute, în această compoziţie adaug un castravete murat tocat mărunt (sau 1-2 linguri de suc de lămâie), unul sau doi căţei de usturoi bine pisaţi, sare după gust, puțin piper măcinat şi amestec din nou.

Salata-sos se păstrează un timp la frigider, acoperită şi se serveşte rece.

Această salată trebuie preparată ușor, cu bucurie – este o mâncare simplă, de vară, țărănească. Iaurtul poate fi înlocuit cu smântână, la nevoie, iar uleiul de măsline – cu ulei de floarea soarelui.

Salata-sos poate fi păstrată la frigider într-un borcan cu capac și consumată pe parcursul a două zile.

Voi cum preparați tzatziki?

Fluxul de știri
0