Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

N-o să-ți vină să crezi: Greșeala pe care o fac moldovenii atunci când merg la cumpărături

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova
Abonare
Când cumpără produse alimentare, aproape o jumătate dintre moldoveni nu sunt atenți la aspectul acestora, la informația despre denumire, marcă, producător, E-uri și calorii. Există însă un detaliu de care este preocupată toată lumea: termenul de valabilitate.

CHIȘINĂU, 21 mai, Sputnik. Patru din 10 moldoveni, adică 40%, nu citesc niciodată etichetele produselor alimentare sau o fac rareori, arată rezultatele unui nou sondaj de opinie. Aceasta înseamnă că ei nu acordă atenție denumirii, mărcii, aspectului și ingredientelor acestora. Termenul de valabilitate însă este sfânt: 94% îl verifică de fiecare dată.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Societate
Alarmant: Otrava pe care o cumpărăm din piețe și magazine - Video

Numărul celor care categoric nu dau atenție etichetelor de pe produsele pe care le cumpără este de 16%. Vestea bună e că această categorie de cumpărători s-a redus cu trei puncte procentuale din 2012 și până acum.

Interesant este că trei din patru persoane care nu analizează eticheta produsului sunt bărbați. Aproape o jumătate dintre aceștia au peste 50 de ani, patru din 10 au venituri lunare sub 3.000 de lei, majoritatea fiind pensionari sau șomeri, și mai mult de jumătate locuiesc la sat.

Totuși, atunci când este vorba de termenul de valabilitate al produselor alimentare, tabloul se schimbă radical: 94% dintre moldoveni caută acest detaliu când fac cumpărături.

Trei din patru moldoveni citesc denumirea produsului și tot atâția analizează ingredientele acestuia. Verifică marca, originea, cantitatea și aspectul produsului peste o jumătate dintre moldoveni. Chiar dacă analizează eticheta, trei din patru persoane nu au încredere că detaliile trecute pe aceasta corespund realității.

Mai puțini, în jur de 30%, sunt cei care verifică valoarea nutritivă, alergenii și conținutul de gluten. Majoritatea acestora sunt femei cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani sau bărbați căsătoriți, aproape o jumătate având studii superioare.

Realizatorii studiului sociologic semnalează că rata moldovenilor care acordă importanță valorii nutriționale a produsului nu diferă de cea din SUA, unde tematica nutriției este cu mult mai mediatizată.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting prin telefon, pe un eșantion de 521 de persoane, cu vârste de 18-70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de 4%, în perioada 26 martie – 15 aprilie 2019.

Fluxul de știri
0