Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Frauda bancară: Grupul de urmărire penală va fi extins - află cine va face parte

© Sputnik / Yana ZaharovaLei - Imagine Simbol
Lei - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Grupul de urmărire penală, care desfăşoară ancheta în dosarele fraudei bancare, va fi extins.

CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Decizia cu privire la extinderea grupului de urmările penală cu privire la frauda bancară a fost luată de către procurorul general interimar după evaluările făcute pe marginea evoluţiei investigaţiilor, dar şi în urma unor discuţii purtate cu partenerii de dezvoltare.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Politică
Câți bani au fost furați de fapt din sistemul bancar: Procuratura oferă detalii

Astfel, pe lângă procurorii Anticorupţie, reprezentanţii Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale şi Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor, la grupul de urmărire penală se vor alătura ofiţeri de urmărire penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate, experţi judiciari şi experţi contabili ai Băncii Naţionale şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

Membrii grupului vor fi înlăturaţi de la alte activităţi specifice funcţiei pentru a se concentra asupra investigaţiilor în dosarele fraudei.

Totodată, în vederea impulsionării recuperării bunurilor delapidate, s-a dispus iniţierea, în comun cu EUROJUST, a unei Echipe Comune de Investigații, în vederea obținerii operative a documentelor și a altor probe în privința persoanelor implicate în frauda bancară, necesare pentru finalizarea anchetei și remiterii dosarului în instanța de judecată, atât pe teritoriul Moldovei cât și pe teritoriul altor state.

Cu cine va coopera grupul de anchetă

Grupul de anchetă va coopera inclusiv cu experţi ai partenerilor de dezvoltare, de la care au solicitat asistenţă pentru repatrierea mijloacelor financiare litigioase  aflate peste hotare.

Юрие Лянкэ  - Sputnik Moldova
Politică
Declarație șoc: Iurie Leancă va fi audiat la Comisia de Anchetă privind Furtul Miliardului

În vederea stabilirii tuturor circumstanţelor legate de frauda bancară, au fost expediate cereri de comisii rogatorii internaționale în Federaţia Rusă, Letonia, Italia, SUA, Franța, Austria, Cehia, Cipru,  Elveţia, Estonia, Liechtenstein şi Monaco, prin care s-a solicitat ridicarea rulajelor bancare, audiere de persoane, ridicare de documente confirmative a tranzacțiilor efectuate și etcetera.

Au fost executate în total șase cereri de comisie rogatorie, executate parțial cinci cereri de comisie rogatorie și neexecutate nouă cereri de comisie rogatorie.

În acest context, prin intermediul Direcției cooperare internațională a Procuraturii Generale se va solicita accelerarea executării cererilor de comisie rogatorie adresate altor state care deocamdată nu au oferit un răspuns.

Amintim că, drept reper pentru valorile care sunt urmărite pentru recuperare este suma de 13,34 miliarde lei, ceea ce reprezintă valoarea hârtiilor de valoare de stat, emise în vederea acoperirii creditelor de urgență, acordate de BNM, în favoarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Mai grav decât furtul miliardului: Care este de fapt cea mai mare pierdere a Moldovei

Numărul cauzelor penale

La etapa actuală, numărul cauzelor penale privind faptele infracționale de prejudiciere a „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” şi „Unibank”, care s-au aflat sau se mai află în gestiunea grupurilor de urmărire penală, este estimat la 197 de cauze penale.

Numărul total de cauze penale, pornite sau aflate în gestiune, este în permanentă deviație, pe motiv că  acestea fie sunt conexate într-o singură procedură, fie sunt disjunse, suspendate sau clasate/încetate.

Astfel, valoarea sechestrelor aplicate este de aproximativ trei miliarde de lei, iar suma prejudiciului recuperat (la data de 15.06.2019) este de 2276,6 milioane de lei, dintre care active proprii ale băncilor -1203,4 milioane de lei, iar pe titluri executorii – 1073,2 milioane de lei.

Fluxul de știri
0