Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câți bani au fost furați de fapt din sistemul bancar: Procuratura oferă detalii

© Sputnik / Yana ZaharovaВалюта разных стран
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Anticorupție dezminte informațiile apărute în presă precum că din sistemul bancar au fost sustrase 3 miliarde de dolari și spune care este de fapt suma sustrasă.

CHIȘINĂU, 8 iul - Sputnik. Procuratura Anticorupţie a făcut câteva precizări, în vederea dezminţirii unor informaţii eronate, care au apărut în spaţiul public şi care fac trimitere la unele constatări ale companiei Kroll, precum că din sistemul bancar ar fi fost sustrase trei miliarde de dolari.

”În urma acţiunilor de urmărire penală, efectuate în cauzele ce vizează frauda bancară, inclusiv în temeiul constatărilor companiei KROLL, suma banilor sustraşi din cele 3 bănci comerciale este de aproximativ 600 de milioane de dolari. Cifra de 2,9 miliarde de dolari, menţionată în acelaşi raport, constituie suma fondurilor de împrumut, acordat de cele 3 bănci societăţilor din grupul Şor. Din această sumă, 600 de milioane de dolari sunt banii sustraşi, iar suma restantă din cele 2,9 miliarde a fost rambursată băncilor pentru stingerea împrumuturilor. Modul în care au fost rambursate aceste mijloace este investigat de procurori sub aspectul spălării de bani şi nu prin prisma sustragerii. Respectiv, afirmaţia precum că din sistemul bancar au fost sustrase 3 miliarde de dolari nu este corectă”, precizează CNA printr-un comunicat.

Acțiunile care urmează a fi implementate

  1. Iniţierea, în comun cu EUROJUST, a unei Echipe Comune de Investigații, în vederea obținerii operative a documentelor și a altor probe, în privința persoanelor implicate în frauda bancară, necesare pentru finalizarea anchetei și remiterii dosarului în instanța de judecată, atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și pe teritoriul altor state.
  2. Continuarea implementării procedurilor necesare în contextul dreptului penal și/sau civil în scopul asigurării recuperării (eventuale confiscări) și repatrierii mijloacelor financiare litigioase  aflate peste hotare (cel puțin în 10 jurisdicții identificate la moment).
Fluxul de știri
0