Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii și armele: În ce zile ale săptămânii și la ce ore le vine să apese pe trăgaci

© Photo : Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAIArme și muniție, depistate în PTF comun Palanca
Arme și muniție, depistate în PTF comun Palanca - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Moldovenii nu au nevoie de arme, pentru că stilul lor de viață este patriarhal. În mare, își procură arme pentru a se da mari și tari. Nervozitatea și abuzul de alcool îi fac să apese pe trăgaci

Numărul infracţiunilor săvârşite cu aplicarea armelor de foc, substanțelor explozibile şi grenadelor a crescut de aproape șase ori în ultimii 10 ani, conform datelor statistice oficiale. Dacă în 2008 numărul acestor infracțiuni înregistrate în Republica Moldova a fost de 22 de cazuri, în 2018 au fost înregistrate 125 de infracțiuni cu arme de foc, substanțe explozibile şi grenade.

Internet - Sputnik Moldova
Societate
De ce se tem cel mai mult moldovenii

Statisticile arată că înăsprirea controlului asupra circulației armelor pe timpul guvernării comuniste a avut ca rezultat reducerea cu aproape 60% a infracțiunilor de acest tip în 2009, comparativ cu anul 2005.

Dar iată că în anul 2011 numărul infracțiunilor cu arme, explozibili și grenade practic s-a dublat, comparativ cu 2010: 33 de cazuri în 2010 versus 64 de cazuri în 2011.

Iată cum arată datele statistice despre numărul infracţiunilor săvârşite cu aplicarea armelor de foc, substanțelor explozibile şi grenadelor: 2008 – 22 de cazuri; 2009 - 40; 2010 - 33; 2011- 64; 2012 - 68; 2013 - 84; 2014 -54; 2015 - 75; 2016 - 91; 2017 – 131; 2018 – 125.  

Mai sus este prezentat doar tabloul infracțiunilor, iar incidentele cu arme (inclusiv sinuciderile), explozibili și grenade formează un capitol aparte în rapoartele polițienești și cele statistice.

Experți: Moldovenii nu au nevoie de arme în viața civilă

Civilii din Republica Moldova, obișnuiți cu tradițiile unei societăți patriarhale, cu trai simplu și liniștit, nu au nevoie de arme, a declarat pentru Sputnik fostul comisar adjunct al Poliției Chișinău Vladimir Coval. Majoritatea moldovenilor nu are cultura purtării și utilizării lor și nici psihologic nu este pregătită pentru aceasta, a fost de părere veteranul de Poliție.

În mare parte, moldovenii obțin permis de port-armă și își cumpără arme pentru a se lăuda, pentru a obține un ascendent asupra altora, pentru a părea o persoană îndestulată și de care cei din jur ar trebui să țină cont, a apreciat Vladimir Coval.

În opinia juristului Pavel Midrigan, solicitat de Sputnik, situația social-economică din Republica Moldova este contrară eliberării permiselor de port-armă, pentru că sărăcia a generat și întreține mai mulți factori de risc: oamenii sunt nervoși și agresivi, este frecvent și abuzul de alcool.   

Victimele infracțiunilor și incidentelor cu arme de foc

Specialiștii Secției Supraveghere Armament constată că în special „consumul excesiv de alcool și intențiile de răzbunare” favorizează săvârșirea infracțiunilor și incidentelor cu arme.  

Percheziții la INI  - Sputnik Moldova
Societate
Operațiune specială în sudul țării: Muniții, arme și droguri - Video

Potrivit polițiștilor, în majoritatea cazurilor, victime ale infracțiunilor și incidentelor cu arme au fost tineri de 18-25 de ani fără loc de muncă legal și adulți de 36-45 de ani, atât angajați la muncă, precum și șomeri.

2019 - număr mare de infracțiuni cu arme, inclusiv deținute ilegal

Infracțiunile cu arme comise în lunile ianuarie-martie 2019 au depășit cu o treime numărul total al infracțiunilor cu arme, cu explozibili și cu grenade înregistrat pe întreg parcursul anului 2008 (22 de cazuri).

Astfel, în Republica Moldova au fost înregistrate 31 de infracțiuni cu aplicarea/utilizarea armelor în primele trei luni ale anului 2019. Cel puțin 11 dintre acestea au fost comise cu arme deținute ilegal, fiind vorba de arme cu glonț, cu gaze și pneumatice. În alte 10 cazuri, Poliția nu a reușit să identifice arma.

Datele sunt desprinse dintr-un raport al Secției Supraveghere Armament din cadrul Direcției Activităţi Licenţiate (DAL) a Inspectoratului General de Poliție (IGP).

Cele 11 arme pe care autorii infracțiunilor le dețineau ilegal au fost: opt pistoale pneumatice, un pistol cu gaze, două arme lungi cu țeavă lisă.

Infracțiunile cu utilizarea armelor, comise mai ales între orele 19:00 și 24:00

Poliția prezintă astfel cele 31 de infracțiuni cu aplicarea armelor de foc și neletale: două omoruri din imprudență, un caz de omor, o tentativă de omor, opt amenințări cu omorul, șapte tâlhării, 10 cazuri de huliganism, două fapte de vânătoare ilegală. 

Cele mai multe dintre infracțiunile cu utilizarea armelor au fost comise în intervalele orare 19:00 – 24:00 (13 cazuri), 12:00 – 18:00 (7 cazuri) și 24:00 – 06:00 (6 cazuri).

Intervalului orar 06:00 – 12:00 i-au revenit cele mai puține (3 cazuri) infracțiuni cu utilizarea armelor.

În zilele de joi și de vineri au fost comise cele mai puține infracțiuni cu arme sau chiar deloc, arată o analiză a specialiștilor de la Secţia Supraveghere Armament.

Ziua de miercuri, ferită de incidente cu utilizarea armelor

Totodată, în ianuarie-martie 2019 au fost înregistrate 40 de incidente cu aplicarea/utilizarea armelor, inclusiv 10 cu arme deținute ilegal și 10 în care arma nu a fost stabilită.

Trăgător, armă, focuri de armă - Sputnik Moldova
Societate
Îngrozitor: Și-a chemat vecinul să-l ajute să taie lemne, după care iată ce a urmat

Aceste incidente au însemnat: trei sinucideri, patru vătămări din imprudență pe care și le-au cauzat victimele însele, două vătămări corporale din imprudență a altor persoane, un caz de vătămare corporală cu intenție, șapte amenințări cu arma, patru cazuri de cruzime față de animale, două cazuri de vânătoare ilicită, trei deteriorări ale unor bunuri, 12 cazuri de împușcături efectuate în locuri neautorizate.

Cele mai multe incidente cu arme au avut loc în zilele de duminică (11 cazuri), luni (7 cazuri), vineri (7 cazuri) și sâmbătă (5 cazuri). Într-o zi de miercuri s-a produs doar unul din cele 40 de incidente cu armă de foc.

Incidentele cu arme s-au produs mai ales între orele 19:00 și 24:00 (14 cazuri) și în intervalul orar 12:00 – 18:00 (12 cazuri).

Spre deosebire de infracțiunile cu arme, care sunt mai rare în intervalul orar 06:00 – 12:00, incidentele cu arme sunt destul de frecvente și în prima jumătate a zilei – șapte fapte au avut loc între orele 01:00 și 06:00, iar cinci cazuri - între orele 07:00 și 11:00. 

Armele se fură cu tot cu seif

În perioada ianuarie-martie 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 14 cazuri de furturi de arme de la persoane civile – nouă arme cu țeavă lisă, cinci arme cu țeavă ghintuită, două pistoale cu bile de cauciuc și un pistol cu gaze.

Pistol - Sputnik Moldova
Societate
A ieșit din pușcărie, a furat o armă și a împușcat în polițiștii de frontieră

În 13 cazuri din cele 14, armele de foc au fost furate prin spargerea sau chiar furtul seifurilor metalice în care erau păstrate de proprietari. Într-un singur caz arma a fost furată dintr-o unitate de transport.

Armele din evidența Poliției

Secția Supraveghere Armament a raportat că 267 „de obiective ale sistemului autorizări” deţin şi folosesc 4.014 arme.

În proprietatea persoanelor civile se află 71.042 arme: cu ţeavă ghintuită - 20.976; arme lungi cu ţeavă lisă - 2.902; cu bile de cauciuc – 2.665; arme pneumatice – 851; pistoale cu gaz - 3.615; alte arme suspuse declarării – 36.

În primele trei luni ale anului 2019, Poliția a ridicat 73 de arme deținute ilegal și 59 de arme de la proprietari ce au încălcat regulile de deținere. În aceeași perioadă, 53 de arme au fost predate benevol de către deținători.

În ianuarie-martie 2019, Poliția a inițiat 106 proceduri de retragere a permiselor de port-armă unor proprietari ce au admis încălcări.

Fluxul de știri
0