Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reacții internaționale la evenimentele din Moldova

Abonare
Comunitatea internațională a reacționat la evenimentele care au loc acum în Republica Moldova. Iată ce mesaje le-au fost transmise politicienilor din Moldova.

După ce sâmbătă, 8 iunie, deputații Partidului Socialiștilor și cei ai Blocului ACUM au anunțat constituirea unei majorități parlamentare, după care au ales Conducerea Parlamentului și au aprobat noua componență a Guvernului, au urmat mai multe reacții internaționale cu privire la situația politică din țara noastră. Iată ce mesaje le-au fost transmise politicienilor moldoveni:

Moldova UE - Sputnik Moldova
Politică
UE recunoaște noul Guvern condus de Maia Sandu

UE - ”Uniunea Europeană a luat act de deciziile adoptate ieri [8 iunie] de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale. Uniunea Europeană este pregătită să lucreze cu guvernul legitim și democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și de principiile fundamentale consacrate în Acordul de Asociere. Respectul pentru statul de drept și democrație trebuie să rămână stâlpii relațiilor noastre. Aceasta este, de asemenea, în primul rând ceea ce cetățenii Republicii Moldova așteaptă și merită.

US State Department building - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Departamentul de Stat al SUA a recunoscut rezultatele alegerilor din Moldova

În lumina evoluțiilor care au urmat deciziilor adoptate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană își reiterează ferm apelul pentru calm și reținere. Dialogul dintre reprezentanții aleși în mod democratic trebuie să rămână cheia găsirii unei soluții la actuala criză politică”.

SUA – ”Statele Unite ale Americii fac apel la toate partidele din Republica Moldova să dea dovadă de reținere și să convină privitor la calea de viitor, prin intermediul dialogului politic. Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința cetățenilor Moldovei, exprimată în cadrul acelor alegeri, trebuie respectată, fără imixtiune.

Asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi și este un obiectiv comun, pe care SUA vor continua să-l susțină.”

Здание министерства иностранных дел России в Москве - Sputnik Moldova
Rusia recunoaște noul Guvern și coaliția de guvernare

Rusia - ”Moscova salută formarea coaliției de guvernământ și a guvernului în Republicii Moldova . Suntem gata să colaborăm cu autoritățile alese în mod democratic ale Republicii Moldova pentru a restabili relațiile reciproc avantajoase ruso-moldovenești în diverse domenii, în conformitate cu prevederile Tratatului de prietenie și cooperare din 2001”.

România - ”Guvernul României urmărește îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova. România, ca stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene și care susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, face un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019.

Здание посольства Румынии в Москве - Sputnik Moldova
Poziția României privind situația politică din Republica Moldova

Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului pro-european”.

Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”.

Ankara, Turcia - Sputnik Moldova
Situația politică din Moldova: Reacția Turciei - Ce mesaj transmite Ankara Chișinăului

Turcia - “Urmărim cu atenției ultimele evenimente legate de formarea guvernului Moldovei, țară care este partenerul nostru strategic. Ne-am dori ca actuala situație din țară să fie reglementată în baza unei abordări calme și cu reținere, dialog și supremația dreptului”.

NATO - "NATO urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova și cere tuturor forțelor politice din țară să-și dea dovadă de calm și reținere și să-și rezolve diferențele prin dialog, cu respectarea deplină a statului de drept".

OSCE - ”Președinția OSCE urmărește criza politică din Republica Moldova cu mare îngrijorare. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție politică pentru actuala criză și stabilitate pentru a asigura parcursul european al țării”.

Открытие офиса связи НАТО в Кишиневе - Sputnik Moldova
Politică
NATO este îngrijorată de criza politică din Moldova - Declarație

Franța, Germania, Regatul Unit, Polonia și Suedia - ”Franța, Germania, Regatul Unit, Polonia și Suedia au urmărit cu atenție evoluțiile recente din Republica Moldova. În urma alegerilor parlamentare, o majoritate parlamentară aleasă în mod democratic a luat decizii importante, inclusiv formarea unui Guvern. În actuala criză constituțională, vedem și susținem Parlamentul Republicii Moldova, ca reprezentant al poporului moldovean, și ca cel mai bun loc pentru a discuta toate problemele politice, inclusiv cele controversate”.

Fluxul de știri
0