Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

NATO este îngrijorată de criza politică din Moldova - Declarație

© Sputnik / Miroslav RotariОткрытие офиса связи НАТО в Кишиневе
Открытие офиса связи НАТО в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Purtătorul de cuvânt a subliniat că liderii aleși ai țării trebuie să coopereze pentru soluționarea crizei și a reafirmat sprijinul blocului pentru Chișinău în realizarea reformelor în domeniul apărării și securității.

CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. NATO este îngrijorată de actuala criză politică din Moldova și solicită calm, reținere și dialog între părți, a spus purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, într-o declarație emisă duminică.

"NATO urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova și cere tuturor forțelor politice din țară să-și dea dovadă de calm și reținere și să-și rezolve diferențele prin dialog, cu respectarea deplină a statului de drept", se menționează în declarație.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că liderii aleși ai țării trebuie să coopereze pentru soluționarea crizei și a reafirmat sprijinul blocului pentru Chișinău în realizarea reformelor în domeniul apărării și securității.

US State Department building - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Departamentul de Stat al SUA a recunoscut rezultatele alegerilor din Moldova

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care sprijină apropierea de Rusia, și blocul pro-UE ACUM au semnat sâmbătă un acord de cooperare și au format un guvern la o ședință a Parlamentului, la trei luni după alegerile din februarie.

Curtea Constituțională a Moldovei a declarat aceste decizii drept neconstituționale, în timp ce Parlamentul a acuzat Partidul Democrat, pro-UE, că a folosit puterea judiciară, despre care afirmă că este sub controlul acestuia.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituționale deciziile parlamentului, considerând că actuala legislatură avea termen până la 7 iunie să formeze un nou guvern după alegeri și, din moment ce nu ar fi făcut-o, ar trebui dizolvat.

Anterior duminică, Curtea a decis să transfere puterile prezidențiale ale lui Igor Dodon lui Pavel Filip, fost prim-ministru și prim-vicepreședinte al Partidului Democrat. Acesta din urmă a semnat un decret de dizolvare a Parlamentului și a stabilit alegeri anticipate pentru 6 septembrie.

Fluxul de știri
0