Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bilanțul discuției PSRM – ACUM: Lipsă de deschidere și flexibilitate

© Sputnik / Miroslav RotariПервое заседание парламента 2019
Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Zinaida Greceanîi, Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat în cadrul unor conferințe de presă separate, organizate după discuția de dimineață în sediul Parlamentului, că nu s-a ajuns la un numitor comun între PSRM și ACUM cu privire la ieșirea din criza politică.

CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. Întrevederea din această dimineață dintre liderii PSRM și a Blocului politic ACUM nu a dat deocamdată rezultate. Zinaida Greceanîi, Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat în cadrul unor conferințe de presă separate, organizate după discuția de dimineață în sediul Parlamentului, că nu s-a ajuns la un numitor comun între PSRM și ACUM cu privire la ieșirea din criza  politică și, ce-i mai important, crearea unei majorități parlamentare și a unui guvern stabil.

European Union Commissioner designate for Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations Johannes Hahn - Sputnik Moldova
Politică
Mesajul cifrat al Comisarului Hahn către politicienii de la Chișinău - Video

Discuțiile au avut loc departe de ochii presei. După întrevedere, primii au ieșit pentru a face declarații în fața presei, exponenții Blocului ACUM.

Sandu: vrem Guvern asumat de ACUM

Liderul PAS, Maia Sandu,  a anunțat că la acest dialog fiecare parte și-a exprimat pozițiile și că nu s-a convenit asupra niciunei înțelegeri. Punctul de vedere a Blocului ACUM exprimat în discuțiile cu socialiștii rămâne același: ”scoaterea țării din captivitate și votarea legilor anti-oligarhice”.

”Mergem să discutăm în fracțiuni despre ce am auzit de la socialiști. Dacă se va ajunge la un numitor comun – va fi o situație, nu se va ajunge la un numitor comun – va fi altă situație. Atunci o să venim să vă spunem exact lucrurile la care am convenit. La moment noi nu am convenit nimic”, a declarat liderul PAS.

Indiferent de înțelegerile la care se va ajunge cu PSRM, Sandu dă de înțeles că o coaliție în Parlament între Blocul ACUM și PSRM nu poate fi.

”Mergem pe aranjamentul făcut public: votarea legilor anti-oligarhice și pasul doi -  Guvern asumat de ACUM”, a precizat Sandu.  

Zinaida Greceanîi: nu am văzut o deschidere

Președintele PSRM și a fracțiunii socialiștilor în Parlament, Zinaida Greceanîi, a declarat după discuția matinală cu cei de la ACUM că pozițiile rămân a fi rigide. Liderul socialiștilor a mai remarcat că nu a văzut o deschidere din partea exponenților ACUM.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Șovăiala Blocului ACUM și reacția PSRM la ambiguitatea celor de la PAS și DA

Greceanîi susține că pozițiile expuse de ACUM vor fi analizate în fracțiunea PSRM și în funcție de decizia luată se va acționa mai departe.

”Ne-am expus pozițiile. Am luat act de ceea ce ne-am spus reciproc. Mergem să consultăm fracțiunea, la fel vor face și cei de la ACUM, după care ne întâlnim din nou și vedem ce facem mai departe”, a declarat Greceanîi.

”Pozițiile sunt rigide. Deocamdată, nu am văzut o deschidere. Vom vedea dacă se va schimba ceva după a doua întrevedere. Practic acum nu avem ce vă spune”, a adăugat președintele PSRM.

O săptămână fierbinte pe arena politică

Săptămâna aceasta urmează să fie decisă soarta de mai departe a Parlamentului ales pe data de 24 februarie. Partidele care au obținut cele mai multe mandate în noul Legislativ: PSRM, PDM Blocul ACUM, urmează să decidă dacă fac coaliții sau dacă în Moldova vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

Igor Dodon a avut o întrevedere cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Dodon către ambasadorii străini: Voi fi nevoit să semnez decretul

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a adresat Curții Constituționale cu o sesizare pentru a solicita o explicație cu privire la data de când încep să curgă cele trei luni pe care Parlamentul le are la dispoziție pentru a crea Guvernul sau a vota legi. Potrivit Constituției Republicii Moldova, în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

Adresarea lui Igor Dodon către Curte este motivată de faptul că o parte din juriști susțin că cele trei luni încep să curgă de la data validării de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor și a mandatelor de deputat (9 martie 2019), iar alții spun că din ziua ședinței de constituire a Parlamentului (21 martie). În aceste condiții nu este clar dacă ziua X este pe data de 9 iunie sau pe 21 iunie.

În urma alegerilor din 24 februarie, în Legislativ a acces PSRM cu 35 de deputați, PDM - cu 30 de parlamentari, Blocul Politic ACUM – cu 26 de mandate, Partidul ”Șor„ – cu 7 parlamentari și 3 deputați neafiliați.

Fluxul de știri
0