Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Catastrofa care amenință Republica Moldova: Ce ne poate salva

© Sputnik / Rodion ProcaRâul Nistru
Râul Nistru - Sputnik Moldova
Abonare
Nistrul este principala sursă de apă a Chișinăului și altor orașe, dar continuă să fie poluat cu ape reziduale de localitățile ce nu dispun de stații de purificare. În ajunul Zilei Nistrului, ecologistul Anatolie Prohnițchi ne-a vorbit despre importanța și problemele fluviului.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. E.L. „De la Naslavcea până la Căușeni, cam toate orașele care sunt amplasate pe malul râului varsă apele uzate direct în Nistru”, a declarat Anatolie Prohnițchi.

Inundații - Sputnik Moldova
Societate
Alertă de inundații în Ștefan Vodă, în orice moment pot ceda digurile de pe Nistru

„Nistrul este coloana vertebrală a bazinului hidrografic al Republicii Moldova. Este sursa principală de alimentare cu apă a mai multor orașe din Republica Moldova, dar și din Ucraina. Și, totodată, apa râului Nistru este folosită și la irigare”, a declarat ecologistul Anatolie Prohnițchi, solicitat de Sputnik să sintetizeze importanța acestui fluviu pentru Moldova.

De asemenea, ecologistul a subliniat că Nistrul este esențial pentru crearea unei microclime favorabile în zonă și chiar contribuie la temperarea schimbărilor climatice în regiune.

„Noi avem două râuri, Nistru și Prut, cu un debit de apă important și constant pentru a supraviețui. Mai multe nu avem”, a subliniat Anatolie Prohnițchi.

Nivel critic: Moldova are o jumătate din minimul necesar de apă

Anatol Prohnițchi - Sputnik Moldova
Alarmant: Nistru ar putea seca - Iată ce spun ecologiștii

Apa ocupă 70% din suprafața Pământului, însă numai 3% din ea este potabilă. Iar apa înseamnă viață.   

Un prag de apă mai mic de 1.000 de metri cubi pentru o persoană pe an poate împiedica dezvoltarea economică şi afecta calitatea vieții populaţiei, conform standardelor internaționale. Planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru estimează acest indicator la 500 m3/locuitor/an.

Astfel, Republica Moldova deja se află într-o stare critică în ceea ce privește accesul la apă și dezvoltarea economică durabilă, semnalează Oficiul din Chișinău al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD-Moldova).

Principalele amenințări pentru Nistru

Întrebat care sunt la ora actuală principalele amenințări și probleme pentru râul Nistru, ecologistul a menționat că există „pericolul construirii celor șase hidrocentrale de către partea ucraineană, însă organizațiile non-guvernamentale de mediu, unele partide și guvernarea se implică pentru a nu admite” aceasta. „În caz contrar, nu vom avea apă”, a spus Anatolie Prohnițchi, care este președinte al Partidului Verde Ecologist.

Ape înămolite - Sputnik Moldova
Societate
Îngrozitor ce se întâmplă cu apa râului Nistru, pe care o consumă chișinăuienii

Alte pericole, a adăugat Anatolie Prohnițchi, „vin din partea Republicii Moldova, de la unele unități administrativ-teritoriale”. „De exemplu, Soroca nu are la ora actuală stații de purificare a apelor reziduale și acestea toate sunt deversate în Nistru. Pe partea Moldovei, de la Naslavcea până la Căușeni, cam toate orașele care sunt amplasate pe malul râului varsă apele uzate direct în Nistru. Astfel procedează și unele localități din Ucraina”, a declarat ecologistul.

„Este bine că s-a format comisia moldo-ucraineană în problematica râului Nistru, se negociază, se coordonează soluționarea unor probleme, dacă sunt divergențe”, a apreciat Anatolie Prohnițchi.

În luna aprilie a fost creată o comisie de colaborare interstatală între Republica Moldova şi Ucraina în domeniul protecției, utilizării durabile şi dezvoltării bazinului fluviului Nistru. Comisia bilaterală a fost creată după ce, la insistența Guvernului de la Chișinău, partea ucraineană a decis sistarea tuturor lucrărilor ce vizează construcția a șase hidrocentrale în cascadă pe râul Nistru, până la efectuarea evaluării impactului strategiei de mediu în contextul transfrontalier.

26 mai – Ziua Nistrului

Ziua Nistrului este marcată anual în ultima duminică a lunii mai. Astfel, la 26 mai, în orașul Vadul lui Vodă, cu începere de la ora 12:00, toți doritorii sunt invitați să participe la evenimentul cu genericul „Nistru pentru toți!”.

„Evenimentul din acest an are drept scop consolidarea colaborării dintre autorități, instituții, cetățeni, pentru a spori conștientizarea importanței fluviului Nistru pentru țara noastră, precum şi împărtășirea bunelor practici în gestionarea integrată a resurselor de apă”, a informat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Fluxul de știri
0