Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Îngrozitor ce se întâmplă cu apa râului Nistru, pe care o consumă chișinăuienii

© Sputnik / Yana ZaharovaApe înămolite
Ape înămolite - Sputnik Moldova
Abonare
Reziduuri menajere, inclusiv mase fecale, sunt deversate în Nistru. Ecologul Ilia Trombițchi a discutat cu reporterul Sputnik despre pericolul pe care îl poate prezenta apa din râului pentru sănătatea oamenilor, mai ales pentru chișinăuieni.

CHIȘINĂU, 15 feb – Sputnik, Andrei Petric. Nistrul a fost și rămâne principala arteră acvatică a Moldovei, care alimentează cu apă sute de sate și câteva orașe mari.

Însă în ultimul timp problema calității apei folosită de oameni în viața de toate zilele devine deosebit de acută, deoarece starea actuală a râului trezește îngrijorarea ecologilor.

Care pe care: reziduurile menajere și chișinăuienii

În orașul Soroca, mii de tone de reziduuri menajere sunt deversate în cel mai mare râu din Moldova, afirmă martorii oculari. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de către ecologul Ilia Trombițchi.

Илья Тромбицкий - Sputnik Moldova
Șocant: Nistrul se transformă în lac - ecologiștii bat alarma

În ultimul sfert de veac, în Soroca nu există un sistem de epurare a apei. Însă situația nu a fost întotdeauna așa. Pe timpurile sovietice, apele reziduale se scurgeau prin țevi speciale, instalate pe fundul Nistrului, până în satul ucrainean Țekinovka, unde erau epurate.

Însă odată cu destrămarea URSS, stația a rămas în Ucraina și, în virtutea unui șir de motive, malul opus a refuzat să acorde orașului serviciile anterioare. Drept urmare, apele infectate au început să se scurg direct în Nistru și acest lucru se întâmplă până în ziua de azi.

„Există un șir de boli care se transmit prin intermediul apei. În primul rând, hepatita. Un râu sănătos este în stare să se „trateze” singur. Cu părere de rău, starea actuală a Nistrului nu este chiar satisfăcătoare. Acest lucru se reflectă și asupra costului epurării apei pentru cel mai mare oraș din țară, Chișinău. Însă pentru localitățile în care nu există stații de epurare riscul este mare”, a declarat Trombițchi.

Potrivit ecologului, în prezent chișinăuienii nu au de ce să-și facă griji. Apa pentru oraș este curățată la nivel corespunzător. Însă consumul acesteia ar putea deveni periculos în cazul în care at ar apărea probleme privind gradul de filtrare.

Vitele, helminții, peștii și oamenii...

Deoarece vitele domestice sunt duse la adăpat la Nistru, crește pericolul îmbolnăvirii acestor animale de boli parazitare care se transmit odată cu apa, iar apoi trec la oamenii care consumă carnea acestor animale, în cazul în care aceasta nu a fost supusă unei tratări termice suficiente.

Fântână ăn satul Suruceni - Sputnik Moldova
Societate
Izvoarele din Moldova: Apă tămăduitoare sau pericol pentru sănătate

Totodată, din cauza scurgerilor reziduale, peștele din râu poate fi infectat cu helminți. După care acest pește este vândut la piață, iar oamenii îl cumpără fără a bănui la ce pericol se expun.

Plaja periculoasă

Riscul te poate paște chiar și acolo unde nu te aștepți. Apele principalului râu al țării pot fi bune purtătoare ale unui șir de infecții, mai cu seamă a hepatitei.

„Pentru cei care nu se țin bine pe suprafața apei este periculos să se scalde în Nistru deoarece, în cazul în care înghit involuntar apă, nu este exclus să se aleagă cu diverse maladii grave”, a rezumat ecologul.

Fluxul de știri
0