În opinia ecologului Anatol Prohnițchi, Republica Moldova va avea de suferit foarte mult dacă Ucraina va dezvolta programul CHEAP, care presupune construcția a șase hidroelectrice până în 2026. Chiar dacă țară vecină a ratificat un acord ce prevede utilizarea în comun a apelor râului Nistru, problema rămâne nerezolvată. Aceste declarații Anatol Prohnițchi le-a făcut în contextul în care în perioada de primăvară tot mai mulți agricultori își doresc să utilizeze apele freatice, dar nu folosesc alte metode de captare a apelor, iar statul nu depune efort pentru protejarea fluviilor și bazinelor de acumulare.
"Nu știu dacă ați prins perioada când apa era oferită cetățenilor pe ore. Era o incomoditate uriașă. Dacă Nistru va avea de suferit, riscăm să avem o asemenea situație din nou. Abia atunci am putea discuta despre utilizarea apele freatice, doar că acestea sunt limitate. Râul Nistru ca și multe alte râuri din țară trebuie protejate. Îmi pare rău că negociatorii moldoveni nu vin la ședințe cu argumente în fața ucrainenilor, ceea ce denotă lipsă de profesionalism", susține activistul civic.
Ecologul atenționează de asemenea că dacă unii agenți economici vor pune în aplicare anumite planuri de afaceri legate de hidrocentrale, Republica Moldova va suferi un dezastru natural. Potrivit acestuia, circa 5 milioane de oameni care depind de ecosfera râului Nistru vor avea de suferit.
"Imaginați-vă că această apă este moartă. Totul se va transforma ca în Bugeac. Vor dispărea multe specii de plante și păsări. Vom duce lipsă de apă potabila, nemaivorbind de domeniul agricol", a declarat Prohnițchi.
De asemenea, ecologistul a menționat că în ultimele două decenii au apărut tot mai multe conflicte între state din cauza utilizării apelor, iar Republica Moldova ar putea avea o situație similară cu Ucraina.