Expertul economic Viorel Gîrbu a declarat pentru Sputnik Moldova că sprijinul anunțat în respectivul proiect este tardiv, dar foarte necesar.
„Economia Republicii Moldova este foarte slabă, iar sectorul industrial nu a beneficiat de suficientă atenție după anii '90 ai secolului trecut. Dezvoltarea industriei locale a fost un eșec permanent. În această situație, sprijinul anunțat de Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) în cadrul unui program destinat Republicii Moldova este o acțiune foarte bună”, a spus expertul economic Viorel Gîrbu.
„Salut această inițiativă, mă bucură faptul că această organizație a început să fie mai prezentă în Republica Moldova. Acțiunea este întârziată, dar mă bucură conștientizarea de către comunitatea internațională a faptului că este necesară dezvoltarea sectorului industrial în Republica Moldova”, a adăugat expertul economic.
Programul de țară UNIDO pentru Dezvoltare Inclusivă și Durabilă în Republica Moldova pentru anii 2019-2023 a fost lansat la Chișinău pe data de 14 mai.
Programul, consultat cu autorităţile moldoveneşti de resort, dar și cu reprezentanți ai sectorului privat, prevede că Republica Moldova va primi sprijin pentru creșterea industrială și dezvoltarea antreprenoriatului, „pentru a se integra deplin pe piețele Uniunii Europene și în lanțurile de valori globale”.
„Programul-cadru va pune un accent deosebit pe dezvoltarea capacităților de export, dezvoltarea turismului, sporirea eficienței energetice aferente proceselor industriale, dezvoltarea rurală, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, competitivitatea și inovarea, crearea locurilor de muncă și atragerea investițiilor”, a declarat Iulia Costin, Secretar General de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, cu prilejul lansării proiectului.
Situația în regiunile Republicii Moldova este foarte complicată
Solicitat de reporterul Sputnik să aprecieze în ce măsură Programul UNIDO poate contribui la atingerea obiectivului anunțat de dezvoltare rurală, inclusiv prin dezvoltarea turismului rural, expertul economic Viorel Gîrbu a răspuns că așteptările sale sunt „destul de limitate”, deoarece „situația în regiunile Republicii Moldova este una foarte complicată”, dar „merită încercată orice posibilitate”.
„Creșterea economică bazată pe reindustrializare este un concept care presupune concentrarea populației, forței de muncă în anumite centre care dispun de capacități de dezvoltare industrială. Dezvoltarea economică bazată pe reindustrializare este procesul când populația din sectorul agricol este angajată în sectorul industrial, acolo unde valoarea adăugată și salariile plătite sunt mai înalte. Momentan, Republica Moldova eșuează la acest capitol. Dacă programul respectiv va contribui cumva, urmează să vedem. Spre regret, situația în regiunile Republicii Moldova este una foarte complicată, potențialul de creștere al localităților din mediul rural este unul foarte limitat și noi, din păcate, nu avem resurse să dezvoltăm acest potențial. Din acest motiv, trebuie să fim atenți și să vedem modul în care se utilizează puținele resurse disponibile”, a explicat expertul economic.
Așteptările privind creșterea ca urmare a turismului rural sunt destul de limitate
Potrivit lui Viorel Gîrbu, există o posibilitate de creștere economică în mediul rural, dar aceasta „nu se poate realiza pe cont propriu”, fiind necesară, mai întâi, dezvoltarea infrastructurii.
”Este nevoie de infrastructură rutieră, gaze naturale, curent electric, iluminatul public ș.a.m.d. Condițiile trebuie să fie la un nivel mai înalt. Localitățile rurale care încearcă să dezvolte turismul rural trebuie să aibă deja o economie bine stabilită, o economie bine dezvoltată, care să ofere nu doar servicii, dar și produse alimentare, anumite activități de divertisment. Cred că în Republica Moldova aceste condiții încă nu sunt întrunite. Din acest motiv este bine să încercăm orice posibilitate, dar așteptările mele privind creșterea ca urmare a turismului rural sunt destul de limitate”, a comentat expertul economic Viorel Gîrbu.