Oficialul a menționat că sunt două tipuri de investiții în acest domeniu. Potrivit legii, investitorii care vor veni cu proiecte de surse regenerabile care produc energie electrică de până la 3 megawați li se vor oferi un tarif fix la energia produsă pentru o perioada de 15 ani. Există și un alt tip de investiții pe care Moldova încă nu o implementează cea cu capacitate mai mare de energie regenerabilă, care trebuie să fie făcute în bază de licitație. Este vorba de capacități de 50 megawați de energie solară sau eoliană.
“La ora actuală Ministerul Economiei are ca sarcină elaborarea până în primul semestru al anului 2019 a unei proceduri de organizare a licitațiilor pentru a atrage investitori strategici în acest domeniu. În acest aspect ne ajută și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare”, a spus Vitalie Iurcu.
Potrivit experților, statul își propune să deschidă piața energiei regenerabile în mod gradual prin organizarea licitațiilor, astfel încît să fie asigurate prețuri minime la achiziționarea energiei. Deocamdată în Moldova se atestă costuri destul de înalte al energiei electrice produse din surse regenerabile. Ținta la nivel național de producere a energiei regenerabile către anul 2020 este estimată la 10%.
Autor: Eduard Maciac